...el govern espanyol ja accepta "obertament" una possible separació...i ...si l''Estat coacciona, declararem la independència immediatament...El president de l'ANC, Jordi Sànchez
, ha explicat aquest dissabte que és partidari de declarar la independència en cas que el govern espanyol es negui rotundament a negociar la separació, si el resultat de les eleccions del 27-S donen la legitimitat democràtica als partits independentistes. Per Sànchez, si l'Estat "coacciona" i castiga la població catalana des de la perspectiva econòmica estaria trencant "els fils amb Catalunya. Si això passa, seria el moment clar d'agafar les regnes i declarar la independència immediatament".

En una entrevista a Europa Press, el líder de l'ANC ha afegit que l'obligació de l'Estat espanyol és continuar pagant les pensions, i que aquest fet no acaba quan Catalunya tingui un Estat propi, perquè poden haver-hi persones que visquin fora i hagin cotitzat tota la seva vida a Espanya. Sànchez ha aclarit que aquestes qüestions les està resolent el procés sobiranista per tal que la Generalitat pugui garantir els drets de totes les persones que viuen a Catalunya.

"La independència no deixarà orfes de pensions a ningú, al contrari", ha assegurat. "Ni tampoc cap empresa quedarà orfe d'una legalitat, legislació o jurisprudència en el moment de fer un canvi de legalitat espanyola a la catalana", ha reiterat Sànchez, que ha explicat que ja hi ha prevista una llei de transitorietat.