El President Mas avisa que : “La nit del 27-S es comptaran diputats a favor del Sí i a favor del No”
El president de la Generalitat, Artur Mas, compareix aquest dimecres a la tarda a petició pròpia davant la Diputació Permanent del Parlament per donar explicacions sobre la convocatòria d'eleccions avançades al Parlament per al 27 de setembre. 

Unes eleccions que, segons ha dit, tindran un caràcter “excepcional” i plebiscitari: 

“La nit del 27-S es comptaran els Sis i els Nos”.
 A petició dels grups, la sessió s'ha ampliat perquè Mas respongui també les preguntes dels diputats sobre els escorcolls de divendres passat a les seus de la fundació i CatDem, en el marc de l'operació Petrum sobre suposades comissions il·legals.
Mas ha defensat que la decisió de convocar els comicis un any abans del termini de la legislatura no ha estat “improvisada”. En aquest sentit, ha recordat que el 2013 ja va dir al Parlament que si la negociació amb l'Estat no era possible ell estava “disposat a utilitzar tots instruments democràtics i legals” al seu abast, “inclosa la convocatòria d'eleccions”.
I, segons ell, ara “estem en l'escenari de l'últim recurs; no n'hi ha cap altre”. “No estem en circumstàncies normals i no són unes eleccions més. Són unes eleccions que tenen un caràcter certament excepcional”, ha subratllat.
El líder de CDC ha asseverat que abans d'arribar a aquest punt s'ha “intentat tot” i ha destacat que altres governs també ho han intentat.
“Si fem servir aquest últim recurs perquè el poble català es pugui pronunciar és perquè tots els intents s'han estavellat contra el mur granític de la incomprensió del govern espanyol i determinades institucions de l'Estat”, ha defensat.
“L'Estat espanyol no va acceptar ni un procés de participació per expressar la lliure opinió de la gent”, ha lamentat.
De fet, ha acusat l'Estat d'haver “actuat com un bulldozer” davant les diferents iniciatives perquè el poble català s'expressés sobre el futur polític del país.
“Si l'Estat hagués deixat algun tipus de marge ara no hi hauria eleccions el 27-S”, ha admès.Davant aquesta situació, Mas ha explicat que només hi havia dues opcions
O abaixàvem el cap 
érem conseqüents ... i escoltàvem la veu del poble expressada de tantes maneres”.

 “Jo vaig triar tirar endavant i per això tenim eleccions el 27-S”, ha conclòs.
Finalment, el líder de CDC ha demanat respecte per la diversitat de la candidatura Junts pel Sí, que agrupa el seu partit, ERC i i les entitats sobiranistes i ha apel·lat al “valor positiu de la unitat”.
“Demano, encara que no tothom ho entengui, que tinguin respecte”, ha dit.
Mas ha remarcat que una candidatura com junts pel Sí “reforça el caràcter plebiscitari” dels comicis. 
I és que, “encara que a alguns no els agradi”
la nit del 27-S “Es comptaran diputats a favor del Sí i diputats a favor del No”.
http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/891308-mas-lla-nit-del-27-s-es-comptaran-diputats-a-favor-del-si-i-a-favor-del-nor.html

El president de la Generalitat compareix el parlament per explicar la convocatòria d'eleccions
També respon a les preguntes dels grups sobre els escorcolls a les seus de la fundació CatDem i CDC

  • El bisbe de Solsona reconeix el caràcter plebiscitari del 27-S
El bisbe de SolsonaXavier Novell, ha defensat el caràcter plebiscitari de les eleccions del 27 de setembre
Així ho diu en la glossa del full diocesà de diumenge, segons Catalunya Informació, on recorda l’obligació moral de votar en els comicis. Ho recomana apel·lant a “la transcendència del moment polític”.

 A més, Novell creu que només el fet que molts ciutadans vagin a votar pot aclarir la voluntat real del poble de Catalunya sobre el seu futur.