Margallo usa documentació falsa en el debat amb Junqueras

El ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel García Margallo, ha usat aquest vespre documentació falsa en el debat a 8TV amb el candidat de Junts pel Sí Oriol Junqueras, com a suposada prova que Catalunya quedaria exclosa de la UE. Fins a 3 vegades ha tret Margallo la falsa nota que el govern espanyol va atribuir ahir al president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, amenaçant amb la sortida de la UE, tot i que aquesta tarda les mateixes institucions europees l'han desautoritzada.

Margallo ha parlat insistentment de la nota en castellà en la qual algú va afegir un paràfraf amb les tesis del govern espanyol contra la independència, i fins i tot ha llegit aquesta part, que ha aparegut sobreimpressa en la pantalla. No ha fet cap menció en canvi al fet que la nota real de Juncker, en la seva versió en anglès, validada per la Comissió, aquest només parla de neutralitat de la UE davant la realitat dels diferents països. En la seva rèplica, Junqueras ha donat a entendre que el text afegit era obra d'algun representant espanyol, per la forma de redacció. "Un d'un altre país no hauria parlat de política "autonòmica" sinó de "regional"", ha advertit. El debat ha estat enregistrat aquest matí, quan ja començava a circular que hi havia dues notes contradictòries de Juncker, poques hores abans que la Comissió desautoritzés el redactat en espanyol.

Margallo ha fet el discurs de la por, advertint amb tota mena de desastres en cas d'independència. Ha assegurat que hi hauria un corralito, però Junqueras li ha replicat amb la rectificació que ha fet avui mateix el governador del Banc d'Espanya. El ministre d'Afers Exteriors ha alertat també amb una caiguda de fluxes comercials per un suposat efecte frontera, i ha posat l'exemple del que va succeir a l'URSS i Tèquia. "Home, vostè ho compara amb les relacions entre Letònia i la URSS. Però sap com estava l'URSS en plena crisi del 1987?", ha respot el representant de Junts pel Sí. "No hi ha efecte frontera?", ha insistit llavors Margallo. Però Junqueras li ha negat el fons d'argumentació. "No ens expliqui aquesta apocalipsi. Si al juliol hem batut el record d'exportacions!"  

Junqueras ha garantit durant la discussió que la República Catalana farà una política oberta amb Espanya. "Nosaltres no posarem aranzels, no retirarem la nacionalitat a ningú, fem discurs positiu. Buscarem millor relació amb Espanya possible", ha insistit. Un moment interessant del debat ha estat quan el ministre ha assegurat que quan Algèria es va declarar independent els seus habitants van perdre la nacionalitat francesa, per intentar dir que també succeiria a Catalunya. Però Junqueras l'ha enganxat amb el cas de l'escriptor Albert Camus. "Camus va néixer a Algèria, va defensar la independència, però va mantenir finalment la nacionalitat francesa i ningú no li ho va impedir", ha deixat anar.

El final del debat ha estat de to cordial, i el ministre ho ha aprofitat per llançar un dard contra el president Artur Mas. "El qui mana de veritat és Junqueras", ha apuntat.


Comentaris :

un servidor 
Gran Oriol! Gracies!
RESPONDRE 6 0
deixonsis 
Això passa per fer el debat en diferit. D'altra banda no el hagués pogut usar, atès que Juncker la desmentit