Mas demana a l'Estat que abandoni «la miopia política» i «l'orgull imperial»
Orgull, confiança i il·lusió.
 Aquests són els tres termes amb què el president de la Generalitat, Artur Mas, ha definit el que li ha suggerit la celebració de la Via Lliure cap a la República Catalana

Orgull és el que ha sentit en veure el "civisme" i el "compromís amb la llibertat" dels participants. 

Confiança perquè una gesta com la d'aquesta Diada, des del seu punt de vista, no es troba en cap més lloc del món i "obliga molt". 

I il·lusió perquè hi ha un "país que es mou". 

Artur Mas ha transmès aquest missatge pocs minuts abans de les nou del vespre d'aquest divendres, en el moment de rebre els organitzadors de la Via Lliure. Abans d'intercanviar totes aquestes impressions amb els presidents de l'ANC i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Quim Torra, el president de la Generalitat ha volgut expressar el seu "agraïment" a tots els ciutadans i ciutadanes que han farcit el recorregut del punter, especialment pel "clima de civisme" que l'ha acompanyat. 

Crida a l'exercici del dret de vot

Després de definir les sensacions que li ha despertat la Via Lliure, Artur Mas ha recordat el seu paper institucional i no de candidat de Junts pel Sí, fet pel qual ha optat finalment per no participar en la mobilització. En aquest sentit, en el seu rol de president, Artur Mas ha instat la ciutadania a exercir el seu vot el 27 de setembre. "Al carrer s'influeix, però a les urnes es decideix", ha sentenciat Mas. 

Seguidament, Artur Mas ha llançat un missatge a l'estat espanyol i ha demanat que "es prengui nota" del que s'ha pogut veure durant aquest Onze de Setembre a la ciutat de Barcelona. "Deixeu aquesta miopia política, aquest orgull imperial d'amenaçar la gent com si fóssim gairebé delinqüents", ha exclamat el president de la Generalitat. Seguint aquest fil, Mas ha demanat que es posin les lleis "a favor del diàleg". "I si alguna cal canviar-la, canviem-la tots", ha reblat.