CNBC recorda que Espanya sense un acord amb Catalunya pel deute es convertirà en un gran problema

CNBC


El canal nord americà CNBC recorda que Espanya sense Catalunya es convertirà en un gran problema
La pàgina web del canal nord-americà CNBC ha publicatun article on alerta que una sortida de Catalunya de l’estat espanyol converteix Espanya en un problema.
CNBC recorda que quan el referèndum escocès molts inversors van enfocar a Escòcia pel temors a que una possible sortida del Regne Unit podria pertorbar l’economia global. Ara aquests mateixos ulls estan mirant a l’estat espanyol per una possible independència de Catalunya, després que les eleccions donessin majoria als independentistes.
Però si Escòcia representava menys del 8% del PIB del Regne Unit, Catalunya tot i que només té al voltant del 16 per cent de la població espanyola, representa un 25 per cent de totes les exportacions espanyoles, i el 23 per cent de tota la indústria, amb un PIB al voltant del 20 per cent del total estatal el  2013, uns 1,04 bilions de dòlars d’euros (1,170,000,000,000 en dòlars)
El diari explica que el sentiment independentista es manté fort, i que en una nota després de la votació, JPMorgan ja va predir que el “conflicte entre Catalunya i el govern central no perdrà intensitat.
Recull declaracions de Sala i Martín que diu que l’efecte d’una sortida de Catalunya d’Espanya varia en gran mesura en funció de la quantitat de deute que s’emportaria quan marxi, un 16% xifra de població del 16 per cent, o un 11 per cent de per la despesa estatal  actual a la regió, o un 19% segons el seu PIB, i que Espanya podria acostar-se a la insostenibilitat econòmica.
Fins i tot pitjor per a Espanya seria si el govern de Madrid no negocia un acord i Catalunya declara la independència unilateralment i per tant es nega a arribar a un acord de transferència del deute, diu Sala-i-Martin. Sense la seva la regió més rica i amb un deute gairebé insostenible, llavors Espanya és un gran problema”, recorda l’economista català.