Rajoy: ‘Catalunya ja és reconeguda; té un dret foral recollit a la constitució’


El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dijous en una entrevista a Antena 3 que el risc d’independència de Catalunya és ‘menor’ després de les eleccions del 27-S. També ha apuntat que donaria suport a la suspensió d’Artur Mas si així ho decideix el Tribunal Constitucional -d’acord a la reforma que s’ha aprovat avui amb l’únic suport del PP- perquè el govern espanyol ‘dona suport a qualsevol decisió de qualsevol tribunal’.
El president espanyol també ha assegurat que aquesta campanya ha permès clarificar qüestions com la sortida d’una Catalunya independent de la UE, les pensions o la nacionalitat, i ha qualificat ‘d’ocurrència’ la proposta del líder del PSOE, Pedro Sánchez, de traslladar el Senat a Catalunya.
Sobre la possibilitat que una reforma de la constitució reconegués més àmpliament la ‘singularitat’ de Catalunya, Rajoy ha afirmat que aquesta ‘singularitat’ ja està ‘perfectament reconeguda’ amb la llengua i ‘fets diferencials reconeguts’. Fins i tot ha parlat d’uns ‘drets forals reconeguts a la constitució i a l’estatut’:
El president espanyol ha relativitzat l’abast del moviment independentista i ha assegurat que si bé ‘mai hi va haver un gran risc’ d’independència de Catalunya, ‘ara, després que la posició dels independentistes hagi rebut el suport del 36% dels catalans a les urnes es pot dir que hi ha menys risc’. Rajoy ha comptat aquest percentatge en relació amb tot el cens, ...