Disgust i advertència del Papa : " Qui no viu per servir, no serveix per viure"

El silenci oficial i el soroll mediàtic van marcar ahir la jornada vaticana, de plena ressaca després d'esclatar un nou escàndol, batejat com a Vatileaks 2. Continuava a la presó un sacerdot espanyol, monsenyor Lucio Ángel Vallejo Balda, per presumpte filtració de documents i converses confidencials del Papa als autors de dos llibres de denúncia d'imminent publicació.
Els qui van parlar amb el Pontífex el van trobar "molt disgustat" per la situació. Francesc no es va referir expressament a aquesta qüestió en la missa pels cardenals i bisbes difunts, però la seva homilia no va passar desapercebuda. Va citar l'episodi bíblic en el qual les serps verinoses del desert atacaven el poble israelita en camí. I va tornar a parlar de l'exigència de servei dels pastors. "Qui serveix, salva ­va dir­. Al contrari, qui no viu per servir, no serveix per viure". No cal dir gaire res més.
Els llibres que s'han de publicar demà ­Viacrucis, de Gianluigi Nuzzi, i Avarizia, d'Emiliano Fittipaldi­ tracen un panorama inquietant sobre l'estat de les reformes internes posades en marxa per Jorge Mario Bergoglio, sobretot de la netedat de les estructures financeres i de l'actitud de la cúria. Emergeixen el caos que va heretar de Benet XVI i les resistències als canvis. Per Fittipaldi, la principal conclusió de la seva obra és que "l'Església dels pobres, la que vol Francesc, continua sent, ara per ara, una utopia"....
EUSEBIO VAL CIUTAT DEL VATICÀ. CORRESPONSAL

Publicat a 
lavanguardia