Leonardo da Vinci i el pont de Monistrol
Dijous a la nit l’espai El documental del canal 33 emetia Desmuntant Leonardo. Es tracta d’una investigació que busca els contactes que el geni del Renaixement hauria tingut amb Catalunya i la influència que va tenir el paisatge de Montserrat en la seva obra. El programa es basa en les investigacions realitzades per l’historiador Jordi Bilbeny, el mateix que ha descobert un origen català en Cristòfor Colom o Miguel de Cervantes.Desmuntant Leonardo posa en relleu com de vegades s’ha consolidat una història oficial que ha tergiversat els fets per afavorir determinades posicions polítiques o punts de vista imperialistes.
Per als espectadors aficionats a l’art i als documentals biogràfics,Desmuntant Leonardo és entretingut i té algun punt còmic. Insinua, agafant-ho pels pèls, l’origen català de Leonardo (provindria del cognom De Vinciano, molt present a Catalunya en aquella època). Però acaben trobant tantes connexions catalanes que al final també es tornen sospitoses. Sobretot algunes que es veuen molt forçades. L’obra de Leonardo acaba estant plagada de muntanyes de Montserrat per tot arreu. Fins i tot descobreixen una partitura en un quadre que provindria del monestir. Tens la sensació, però, que el documental vol forçar la percepció de l’espectador i fer-li veure allò que convé. L’escut d’armes de la casa natal de Leonardo tenia tres barres i aventuren que té a veure amb la senyera. Pinten les franges de vermell amb infografia, cosa que condiciona el resultat visual. En un altre quadre també asseguren descobrir-hi els meandres del Llobregat i el pont de Monistrol darrere la Gioconda. Quina sort que tenen que els hi corrobora un escalador expert de Montserrat, que, ves per on, també resulta ser tot un especialista en l’obra pictòrica de Da Vinci. Asseguren que no pot ser un pont de Florència perquè només té tres arcs, igual que el del Bages. La infografia marca les tres voltes, però tens la sensació que darrere l’espatlla de la Gioconda n’hi ha una més, que no assenyalen.
El documental fa honor al títol: desconstrueix la biografia. Però t’ensumes que, igual que uns han manipulat la història com els ha convingut, les investigacions de Desmuntant Leonardo fan el mateix: escombrar cap a casa. Com a exercici televisiu està bé perquè demostra fins a quin punt la història és mal·leable i es pot legitimar com convingui, a posteriori.Desmuntant Leonardo podria ser, perfectament, un fals documental per alertar-nos sobre com és de fàcil que ens empassem un determinat punt de vista històric segons uns interessos determinats.
MÒNICA PLANAS