Catalunya, terra de refugi per les víctimes de l'Holocaust Aviu es commemora el Dia Internacional en record de les Víctimes de l'Holocaust i de Prevenció de Crims contra la HumanitatDurant la Segona Guerra Mundial, Europa va patir un dels majors genocidis de la història de la humanitat. Algunes de les persones que van aconseguir fugir travessaren els Pirineus catalans amb l'objectiu de trobar refugi a l'altre costat de les muntanyes. Barcelona va ser ciutat d'acollida per a milers de refugiats que van escapar de la barbàrie nazi.  

27 de gener de 1945: les tropes soviètiques alliberen el camp d'extermini d'Auschwitz-Birkenau

L'Assemblea General de les Naciones Unides va designar el 27 de gener com el Dia Internacional en Record de les Víctimes de l'Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat. 

Les Nacions Unides van determinar aquesta data ja que justament aquest dia de finals de gener de 1945, les tropes soviètiques van alliberar el camp d'extermini nazi més gran, el d'Auschwitz-Birkenau (Polònia).

 L'objectiu d'aquesta commemoració anual és recordar aquell genocidi i rebutjar qualsevol actitud discriminatòria o intolerant envers determinades persones o col·lectius.
Catalunya, la principal destinació dels refugiats per escapar de la barbàrie

Creuar els Pirirneus en direcció cap a Catalunya era el cavall de batalla de les persones que clandestinament intentaven fugir i cercar un nou territori on poder establir-se. Travessar la frontera entre França i el territori català era un dels objectius dels refugiats per escapar del règim nazi.

Des de Perpinyà s'intentava arribar a Figueres o Girona
Des de Tolosa la majoria de rutes pretenien saltar cap a Puigcerdà, Berga, la Seu d'Urgell, Manresa o Ripoll. 
Alhora, les persones que aconseguien entrar a territori català per Les o Vielha després es desplaçaven cap a Sort o Tremp fins que arribaven a Lleida, la capital de les terres de Ponent. 
Tot i així, Barcelona va ser el destí final de la majoria de persones que arribaren a Catalunya en plena Segona Guerra Mundial fins que aconseguiren emigrar cap a Amèrica o Palestina.

No et quedis mirant, ACTUA!


El lema internacional escollit enguany per commemorar les víctimes de l'Holocaust és "No et quedis mirant, ACTUA!". La majoria d'activitats que se celebraran demà s'han ideat a través d'aquest leitmotiv. De fet, el grup de treball Exili, Deportació i Holocaust, impulsat des del Memorial Democràtic de Catalunya i el Departament d'Ensenyament, ha dissenyat una jornada de reflexió per intentar conscienciar els adolescents de diferents centres educatius catalans de diferents actuacions de racisme, intolerància i odi. Així ho assegurava el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, en declaracions a Racó Català

"Com cada any volem sumar-nos a les diferents activitats que es faran a nivell internacional i intentarem sensibilitzar els joves perquè actuïn i formin part del canvi"...