"El disseny tributari espanyol està incrementant la pressió fiscal sobre el treball i el consum, però no està recaptant pràcticament res de les rendes del gran capital" ....17 de les 35 empreses de l'IBEX35 no paguen l'impost de societats a l'Estat...Es podrien estar perdent fins a 500 milions de recaptació anuals

Fa un parell de dies que Intermon Oxfam va publicar un informe sobre desigualtats econòmiques on la #MarcaEspanya en sortia molt mal parada, ja que és l'estat de l'OCDE on més ha crescut la desigualtat des de l'inici de la crisi, només per darrere de Xipre i superant fins a catorze vegades a Grècia. Però una dada important d'aquest ha passat desapercebuda: 17 de les 35 empreses de l'IBEX35 no paguen l'impost de societats a l'Estat espanyol, augmentant així les desigualtats. Qui més té paga menys i aprima a l'Estat que no pot redistribuir la riquesa.

Per Oxfam, l'informe deixa clar que 

"el problema no és la manca de riquesa al món, sinó la manera en què aquesta es distribueix". 

En aquesta línia l'ONG destaca la constant fugida de recursos cap als paradisos fiscals.
Susana Ruiz, responsable d'afers fiscals i igualtat de l'organització ha destacat que aquesta pràctica segueix a l'alça. 

"El disseny tributari espanyol està incrementant la pressió fiscal sobre el treball i el consum, però no està recaptant pràcticament res de les rendes del gran capital", ha denunciat Ruiz, que ha assenyalat que l'Impost de Societats espanyol està vuit punts per darrere de la recaptació mitjana d'Europa. 

"Des del principi de la crisi hi ha hagut una caiguda del 58% en la recaptació de l'impost de societats, mentre que tots els altres impostos han recuperat la seva capacitat recaptatòria". De la mateixa manera, Ruiz ha destacat que 17 de les 35 empreses de l'Ibex 35 no estan pagant per l'Impost de Societats a l'estat gràcies als mecanismes de planificació fiscal. Una "martingala" per la qual es podrien estar perdent fins a 500 milions de recaptació a l'estat espanyol, segons Ruiz.