47a edició de la Flama de la llengua catalana :.......Encesa per la fe, .portada per l'esforç i mantinguda per la voluntat d'un poble".Aquest cap de setmana tindrà lloc a Prada de Conflent la 47a renovació de la Flama de la Llengua. Com cada any, els actes s'inicien amb l'encesa de la Flama a la tomba de Pompeu Fabra situada a Prada de Conflent i es clouen amb l'arribada a Montserrat. Es tracta d'uns actes que recorden la figura de Pompeu Fabra i representen un compromís amb la llengua, la cultura, l'esport i la natura del nostre país. 

Una excursió, una cercavila i un sopar són els actes previstos per avui a Prada com a preàmbul a l'encesa de la Flama, que té lloc demà al matí al cementiri on reposen les restes de Pompeu Fabra. 

En cada edició els actes estan organitzats per una entitat excursionista diferent i la d'enguany va a càrrec de Al-pi-nisme, una entitat jove i nascuda l’any 2004 a Igualada. La flama s'encendrà el demà, diumenge 31 de gener i el 21 de febrer es clouran els actes amb l'arribada de la Flama a Montserrat des d'Igualada.

La renovació de la Flama

Va ser el 1968 quan, amb motiu del centenari del naixement de Pompeu Fabra, es va encendre per primera vegada la Flama davant la tomba de Pompeu Fabra per part de la seva filla. La flama va ser portada per camins de muntanya durant una setmana fins al monestir de Montserrat, amb el qual s'encengué la llàntia votiva que va quedar instal·lada a l'atri de l'església que porta la següent llegenda: "Flama de la llengua catalana. Encesa per la fe, portada per l'esforç i mantinguda per la voluntat d'un poble". 

L'any següent, amb motiu del primer aniversari d'aquell acte, es va acordar que cada any una entitat diferent organitzaria la "Renovació de la Flama" el diumenge més pròxim a la data de naixement de Fabra, el 20 de febrer de 1868.


http://www.racocatala.cat/noticia/38584/catalunya-nord-acull-aquest-cap-setmana-47a-edicio-flama-llengua