L’Europarlament ratifica un acord d’associació amb el nou Estat de Kosovo, declarat independent de manera unilateral el 17 de febrer de 2008, sense la necessitat de demanar l'aprovació als diversos Estats de la UE, i crea un precedent per a Catalunya .


Kosovo rep el primer vistiplau de la Unió Europea i crea un precedent per a Catalunya 
L’acord al qual ha arribat la Unió amb Kosovo no necessita de la ratificació dels Estats que conformen la UE. L’acord entra dins l’àmbit competencial de la UE i, per tant, el vistiplau del Parlament Europeu és suficient. Aquest fet és molt important de cara a una previsible independència de Catalunya, després de les amenaces de veto espanyols. Ara mateix només hi ha cinc països que no reconeixen Kosovo, un d’ells Espanya els diputats de la qual van abstenir-se en la votació d’ahir, segons relatava la corresponsal d’El País, Beatriz Navarro: #Kosovo, voto español: abstención mayoritaria en PP y PSOE, nacionalistas y verdes a favor, IU contra (grosso modo).

L’eurodiputat de CDC, Ramon Tremosa, també es congratulava ahir a Twitter de l’acord assolit. Aquesta entesa suposarà un impuls a les reformes que està duent a terme el país balcànic i enfortirà els llaços amb la Unió Europea, la qual cosa estabilitzarà la regió. Europa es compromet a cooperar amb Kosovo en la majoria dels aspectes bàsics per al funcionament d’aquest nou Estat, com ara el comerç, la justícia, l’energia, competitivitat, governança, afers polítics i econòmics en general.