'S’està preparant el negoci de l’aigua'..Manolo Tomàs Portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre...
Divendres passat el consell de ministres espanyol en funcions va aprovar 12 plans hidrològics, entre ells el de l'Ebre. Per això, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha convocat una gran mobilització pel proper diumenge, 7 de febrer. A continuació, us deixem una entrevista que ha fet Ràdio Terra al un dels portaveus de la plataforma, Manolo Tomàs. 

L'aprovació d'aquest pla era una notícia coneguda. La Plataforma en Defensa de l'Ebre l'ha qualificat com el pitjor pla que s'ha aprovat a Europa. 
El pla hidrològic es va aprovar a la conca de Saragossa al mes de juliol, el Consejo General de l'Agua a principis de setembre i estava previst que abans que comencés la campanya de les eleccions generals espanyoles s'aprovés aquest. Per això, ens va agafar una mica per sorpresa. Era una cosa esperada però desconeixíem la data concreta. És veritat que com que no l'havien aprovat abans del dia 31 de desembre, Brussel·les havia advertit al govern espanyol que podia iniciar un procés d'infracció. Per tant, han tingut pressa perquè s'havia d'aprovar sí o sí però també han volgut evitar que aquest pla i la resta hagin incidit en la campanya electoral de les eleccions generals. 

Ha estat la mateixa Comissió europea qui ha fet diferents requeriments. Fins i tot, ha posat l'accent en diferents aspectes que són força controvertits d'aquest pla. Algunes d'aquestes advertències impliquen sancions. 
És el primer cas que la Comissió europea intervé en un pla hidrològic abans que s'hagi aprovat. El que va plantejar la Comissió al govern espanyol era que clarifiqués les noves hectàrees de regadiu, quina era la seva funció i si el riu estava preparat per poder-ho suportar. Que expliqués quina era la funció dels 52 nous embassaments que estaven previstos, el cabal ambiental i l'efecte que podia generar. Moltes preguntes que si no eren solucionades, la UE es veuria obligada a iniciar un procés d'inspecció. Era un qüestionament de subvencions europees de caràcter mediambiental. Sabem que a la primavera la UE revisarà aquest pla i veurem què passa. 

Parlant de responsabilitats, la plataforma ha estat requerint a les conselleries d'agricultura i territori i sostenibilitat que facin els informes corresponents per adreçar a la Comissió europea alguns requeriments.
De fet, hi ha dues postures per part de la Generalitat. Un proactiva per iniciar els processos jurídics, tant a nivell del Tribunal Suprem espanyol com a nivell de queixa europea. Això no s'ha fet. I l'altra cosa que no es té en compte és que Brussel·les al 2014 va comentar que un document molt important per facilitar que el pla tingués en compte l'estat del Delta de l'Ebre era que la Generalitat redactés el pla de gestió de la Xarxa Natura 2000 del Delta de l'Ebre que fa 20 que hauria d'estar redactada. Aquest document és de competència absoluta del govern català i seria oficial per poder tractar l'afectació mediambiental que tindria al Delta de l'Ebre. Si el govern català no fa això, nosaltres o gent ambientalista o la mateixa Comissió europea pot denunciar al govern català per no tenir els plans de gestió. Hi ha una embolicada molt forta però la realitat no funciona tal com està previst. 

El mateix pla estableix infraestructures.
Si es posessin en marxa les noves hectàrees de regadiu s'hauria de portar aigua a l'Ebre d'un altre lloc perquè no té prou capacitat. Aquesta proposta de regadiu té una lletra menuda, perquè s'estant prenent possessions per una segona part que és una bonificació de la llei d'aigües perquè en determinades circumstàncies les comunitats de regants propietàries de concessions puguin comercialitzar la venda de l'aigua que no utilitzen. Totes les comunitats autònomes han tirat del braç perquè s'està preparant el negoci de la venda de l'aigua. 

Des del punt de vista d'organització, com es troba la PDE? 
Estem preparats. Tenim molt clar que és el que hi ha en joc. El dia 7 farem la primera gran mobilització que es farà a tot l'Estat en contra d'aquest pla hidrològic. Però també hem de destacar que els dies 7 i 8 vindrà una delegació oficial del Parlament europeu al Delta per veure els efectes d'aquest pla hidrològic. Per tant, aquesta manifestació tindrà dos adjectius: l'actitud del territori i una crida perquè a nivell europeu vegin què està passant. Comença una etapa bastant dura i complexa. Però nosaltres tenim molt clar que el futur del territori depèn del riu. Si l'aigua del riu no baixa, el Delta no té capacitat de regeneració, de desenvolupament. Podríem acabar sent terra de jubilats i funcionaris. 

Està satisfeta la PDE del gir que s'ha produït en alguns interlocutors com les comunitats de regants?
Cada vegada més la gent és conscient que si s'ataca el riu, ens estem jugant el futur del territori. I això ens dóna la força suficient per afrontar qualsevol situació sigui quina sigui la conjuntura econòmica, política, social o, fins i tot, l'interlocutor.

Com pot afectar la formació d'un nou govern a Catalunya?
En una reunió que vam mantenir amb l'Agència Catalana de l'Aigua ens van dir que un país, una bandera i un aigua. A nosaltres no ens agrada gens això perquè no podem concentrar tots els recursos a Barcelona. La posició de la Generalitat és de suport a la plataforma però això no va més enllà.