Demanda contra l’Ajuntament de Tortosa per “manifest incompliment de l’article 15 de la Llei de memòria històrica (52/2007) per mantenir el monument franquista de Tortosa”.--------------------Quin país decent manté un monument que glorifica una tirania assentada en milers de víctimes?

Denuncia contra Tortosa per mantenir el monument franquista de l’Ebre

ebre tortosaL’advocat madrileny, Eduardo Ranz, ha presentat aquest dimarts una demanda al jutjat de Tarragona contra l’Ajuntament de Tortosa per “manifest incompliment de l’article 15 de la Llei de memòria històrica (52/2007) per mantenir el monument franquista de Tortosa”.
Ranz argumenta que el passat 20 de febrer va enviar una petició a l’Ajuntament de Tortosa demanant que complís amb l’article 15 de la Llei de memòria històrica. També recorda que va contactar amb la Generalitat de Catalunya i que la consellera de Governació Meritxell Borràs, li va contestar que estaven en vies de resoldre aquest tema durant  el 2016 conforme a la llei 52/2007.
Eduardo Ranz que ja ha denunciat diversos municipis que conserven simbologia franquista, considera que la consulta que es va celebrar el dissabte 28 de maig per decidir el futur del monument franquista de Tortosa s’ha de considerar falsària, perquè fa nou anys va entrar en vigor de la Llei de memòria històrica, votada al Congrés.
http://araomai.cat/denuncia-contra-tortosa-per-mantenir-el-monument-franquista-de-lebre/En l’escrit enviat als jutjats de Tarragona demana que testifiquin Ferran Bel, l’alcalde de Tortosa, el secretari general tècnic del consistori i també la consellera de Governació.FacebookTwitterGoogle+

El franquisme es congratula de la decisió dels tortosinsAxix plans
Els nazis recomanaven a Franco l’espoli fiscal de Catalunya
Quin país decent manté un monument que glorifica una tirania assentada en milers de víctimes?

En aquesta carrera de despropòsits que encadenem des de fa temps, només faltava el monument de Tortosa per desconcertar encara més el personal. 
Des de la cacera de bruixes de la CUP contra Artur Mas, que va destruir el somni del "tots units fins a la independència", els catalans que han fet els deures del procés ­anar a les manifestacions,apuntar-seal'ANC,organitzar actes, hissar estelades, vèncer dubtes i votar en massa per apuntalar el camí d'Ítaca­ no paren de tenir disgustos. No saben per què la CUP, que feia abraçadetes a Mas i semblava la zeladora del bon camí, s'ha convertit en un instrument sectari i destructiu, que pot fer esclatar tot el procés. 
Tampoc no entenen per què volen tants ganivets entre convergents i republicans, entregats a la fragmentació, en lloc de conciliar forces. I finalment, amb CDC en ple au fènix, molts se senten orfes de centralitat, atordits entre tanta ambigüitat amb la violència de Gràcia i tants esforços per ser més d'esquerres que el Tato. Estem en un moment líquid, nosaltres que havíem marcat un camí sòlid, i la liqüitat ens porta al més abruptedesconcert. 
I mentrestant, arriba l'embolic deTortosa i l'àvia pareix bessonada.com se li acut al batlle de Tortosa (ell que pretén ser el candidat convergent per Tarragona a les eleccions) convertir-se en el capdavanter d'un monument feixista que va néixer per commemorar la glòria de Franco i embrutir la memòria dels milers de morts de la batalla de l'Ebre? És cert que en aquest tema tothom queda retratat.
 A part de PP i Ciutadans, que van aplaudir amb les orelles el manteniment d'aquesta tifa, la resta té molt a callar: primer, l'han mantingut fins al 2016; segon, el tripartit el va catalogar com a bé cultural d'interès local, amb el conseller republicà Tresserras beneint la decisió; i tercer, tant ERC com IC i PSC, a part de CDC, van estar d'acord a fer una consulta sobre un fet tan sagnant, com si es pogués debatre la memòria de la dictadura. Tenint en compte que a Catalunya queden 7.000 símbols i 40 monuments franquistes, i que Tortosa és la tercera ciutat catalana amb més simbologia feixista, la decisió resulta indigna.
I ha passat el previsible. Ha anat a votar menys del 30% dels tortosins, però el sí a mantenir el monument ­per cert, avalat per tota mena de grupuscles falangistes i etcètera­ ha guanyat, i aquesta decisió humilia tot Catalunya. Asseguren que el "redefiniran", la qual cosa és una broma opaca, atès que cap país decent no manté un monument que glorifica una tirania assentada en milers de víctimes. No hi ha dubte que el paper de l'alcalde ha estat de pena, però la resta també s'ha cobert de glòria. Perquè aquest mal que arriba de Tortosa no l'ha perpetrat la dreta espanyola, o la caverna, sinó els nostres. Aquests nostres que diuen que transiten cap a la independència, però que fan unes parades pel camí que ens cobreixen de vergonya.

Pilar Rahola 

La vanguardia