10 de juny de 1926...En el 90è aniversari de la mort del genial reusenc Antoni Gaudí i Cornet , el turisme eclipsa el valor històric de la seva obra...

Una de les darreres imatges de Gaudí
El turisme arrasa qualsevol interpretació profunda. L’explicació turística és sempre superficial”, afirma Jaume Prat, arquitecte i comissari de l’exposició catalana a la Biennal de Venècia d’arquitectura, Aftermath. Arquitectura més enllà dels arquitectes. No ho diu pensant en els grups de turistes que omplen a vessar la Ciutat dels Canals, sinó que parla d’unes obres tan conegudes com la Basílica de Sant Marc, i d’un arquitecte molt més pròxim: Antoni Gaudí. S’acaben de complir els noranta anys de la seva mort, el dia 10 de juny de 1926, després que l’atropellés un tramvia i passés tres dies d’agonia a l’hospital. Quan el van assistir en el lloc de l’accident, el van confondre amb un captaire i el van traslladar a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, però el seu enterrament va ser solemne i multitudinari....
..."S’ha de regular el turisme a Barcelona i als edificis de Gaudí, perquè no es produeixi l’efecte Venècia"
DANIEL GIRALT-MIRACLEHISTORIADOR DE L'ART

"Gaudí té un caràcter únic i inclassificable. I això el fa, a vegades, morbosament atractiu"
JAUME SANMARTÍDIRECTOR DE LA CÀTEDRA GAUDÍ


"Hem trigat cent anys a entendre que va ser realment genial"
GIJS VAN HENSBERGENARQUITECTE I BIÒGRAF DE GAUDÍ


...9 pensaments d'Antoni Gaudí
Isidre Puig Boada (1890-1987) va conèixer Gaudí quan era un jove arquitecte i el va anar a visitar a les obres de laSagrada Família. Però no va ser fins al 1981 que va publicar els escrits, idees i comentaris que havien recollit ell i altres col·legues del mestre. L’editorial Dux l’ha publicat ara en castellà: 'El pensamiento de Gaudí'.
“Les arts mediterrànies tindran sempre una superioritat marcada sobre les del nord, perquè s’apliquen a l’observació de la Natura”
“Tot surt del gran llibrede la Natura; les obresdels homes són jaun llibre imprès”
“L’originalitat consisteixa acostar-se, a tornar a l’origen”
“La maqueta que he vist de Le Corbusier és un munt de paral·lelepípedes [...]. Té mentalitat de fuster”
“No m’estranyaria que en el futur la Casa Milà es converteixi en un hotel, donada la facilitat de canviar les distribucions i l’abundància de les cambres d’higiene”
“Els homes, com més científics, més inútils resulten per a la realitat”
“No em sap greu que jo no pugui acabar el Temple; jo em faré vell i uns altres el seguiran per renovar-lo; això el farà més grandiós”
“L’home sense religió és un home manc espiritualment”
“Mentre vegi que la gent es mor, més creuré en la immortalitat ”