La Comunitat Israelita de Barcelona fa cent anys

Entorn del 1916 uns quants jueus que feia temps que vivien a Catalunya van fundar la primera comunitat jueva de la ciutat d’ençà dels Reis Catòlics. 

Eren sobretot sefardites que venien de l’Imperi Turc, i per influència de la tradició francesa i perquè el terme jueu tenia un ús molt pejoratiu, van fer servirisraelita com a sinònim de jueu. Òbviament en aquells moments no existia l’Estat d’Israel i, per tant, no hi havia risc que ningú confongués els israelites (els jueus) amb els israelians (els ciutadans, jueus o no, de l’Estat d’Israel). Són, per tant, cent anys d’història. Interrompuda: quan les tropes de Franco van entrar a Barcelona, un escamot falangista va espoliar la Comunitat i profanar la sinagoga.
Els catalans jueus porten cent anys amb una organització religiosa pròpia
Per això, sembla mentida que a aquestes alçades a un jueu català se l’estigmatitzi en seu parlamentària per ser el president d’aquesta Comunitat centenària i se li vulgui negar el dret a opinar. Que es converteixi una comunitat en sospitosa. I que es faci en nom de l’antisionisme: amagant que ser antisionista no vol dir ser crític amb el que fa Israel, sinó negar-li el dret a existir. Voler, literalment, esborrar-lo del mapa.
http://www.ara.cat/opinio/vicenc-villatoro-comunitat-israelita-barcelona-cent-anys_0_1588041201.htmlFelicitats !!!

Josefina.