"La discriminació lingüística és racisme"...La Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística proposa elaborar una directiva de llengües per “protegir la llengua i la cultura”

El secretari general de la Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística (ELEN), Davyth Hicks, ha denunciat aquest dimecres al Parlament Europeu que “la discriminació lingüística és un tipus de racisme”

Hicks, juntament amb eurodiputats i representants de la societat civil de Catalunya, València, Euskadi, Gal·les, Irlanda o de les minories hongareses a Eslovàquia i Romania participa a Brussel·les en un seminari que pretén aglutinar suport polític per elaborar una directiva europea de llengües.


Els Estats no s’ho prenen seriosament
 
Segons ella, alguns estats no es prenen encara prou seriosament la situació, tot i que en el cas del català hi ha “casos greus, agressions fins i tot físiques i insults”. “Els estats membres no s’ho prenen seriosament, caldrien sancions i que cada vegada més es vagin coneixent aquests casos, que es posin sobre la taula”, ha recordat.
 
“Hem de mantenir la pressió”, ha explicat Davyth Hicks, que considera “brillant” l’informe que a elaborar la Plataforma per la Llengua, titulat ‘Si me hablas en catalán se suspende el juicio. Els drets lingüístics en via morta’, i que ja es va presentar a Brussel•les el 17 de març. “Aquesta situació no és acceptable a l’Europa del segle XXI, necessitem mesures per protegir la gent”, ha remarcat Hicks. 

Racisme ètnic

Segons ell, la UE ja obre procediments d’infracció per qüestions de racisme ètnic i això s’ha d’ampliar a les qüestions lingüístiques. “Volem els mateix tipus de mesures, procediments d’infracció, contra Espanya i fins i tot França, per aquestes discriminacions a llarg termini que veiem com sistèmiques”, ha remarcat. Davyth Hicks ha remarcat que la qüestió “està esdevenint un tema de drets humans”. “Així com teníem el racisme i vam lluitar-hi en contra durant anys, creiem que la discriminació lingüística és un tipus de racisme i tothom, tant la societat civil com la UE, ha d’actuar en contra, perquè és inacceptable”, ha reiterat....