Que opinen els partits del RUI?
La proposta de referèndum unilateral d’independència (RUI) que va introduir la CUP durant la fallida negociació dels pressupostos del govern català, ha fet posicionar als representants dels partits catalans.
La secretària general d’ERC, Marta Rovira no veu ara “una majoria política ni social” al voltant de la RUI. “Però si es produeix, serem els primers d’agafar-lo”, va dir ahir en un acte polític a Blanes. Rovira va dir que una consulta pactada amb l’Estat no és viable i que sempre han estat sempre pel referèndum, tant si és pactat, que com si és unilateral, però que de moment no hi veiem una majoria política ni social.
Gabriel Rufián, el cap de llista d’ERC a les eleccions del Congrés, ha dit  que per Esquerra no serà  que es rebutgi la RUI, però ha declarat  que no consta per ara al full de ruta.
El cap de llista de Podemos a Catalunya, Xavier Domènech , ha menystingut la idea de fer un RUI. El RUI és allò que el senyor Artur Mas va convocar pel 9-N amb una ploma estilogràfica escollida especialment per a l’ocasió, que ha acabat al Museu d’Història de Catalunya. Per Domènech el RUI es UN procés participatiu que ja es va fer el 9-N  i tornar-hi seria seria preocupant.
El cap de llista de CDC, Francesc Homs, ha rebutjat un RUI amb l’argument  que la gent del “no” el boicotejaria i davant la comunitat internacional seria difícil sostenir-ne la seva legitimitat”. Homs considera que no es pot fer un RUI “si els del “no” no el reconeixen,  i ha arribat a dir “que la  democràcia no es pot imposar “ (l’espanyola sembla que sí).
Una opinió una mica diferent la de Ramon Tremosa, l’eurodiputat de CDC, que ha piulat: “A Escòcia només la decidida voluntat de l’SNP de convocar el referèndum unilateralment va forçar Cameron a pactar-lo”.
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha considerat que el RUI és possible tècnicament, però que ara s’ha d’intentar aconseguir l’opció majoritària del país, és a dir, un referèndum pactat.
Per Jorge Fernández Diaz del PP la RUI no té cap recorregut jurídic i legal, és política ficció està fora de la Constitució, l’estat de dret i la UE”.