Andorra, una nova província d’Espanya? ...El debat sobre la sobirania es fa present en la celebració de la diada andorrana, enmig d’una crisi política sense precedents...

Tradicionalment la celebració de la diada d’Andorra, el dia de la Mare de Déu de Meritxell, té per escenari principal el parlament.... 

Andorra, al punt de mira d’Espanya

Que Espanya considera Andorra una anomalia i que voldria absorbir-la no és cap secret per a ningú. 

Els reis d’Espanya anteriors van tenir la poca delicadesa, fins i tot, de parlar-ne obertament amb el copríncep episcopal, el bisbe de la Seu d’Urgell, que és una de les dues encarnacions de la figura del cap d’estat d’Andorra.

Molts andorrans, de fet, tenen la sensació que Espanya tracta Andorra com si ja no fos un país independent, amb un menysteniment evident de la seua sobirania. És una sensació epidèrmica fàcil de constatar i que ha crescut aquests últims anys. 

Però el fet és que Andorra és un estat reconegut internacionalment, membre de les Nacions Unides.

I Espanya no pot travessar segons quines ratlles si no vol desfermar un seriós incident diplomàtic que podria acabar-li costant car.

Que podria costar-li car no únicament a Andorra, sinó també a França. L’altra encarnació de la figura del cap d’estat d’Andorra és el president de la República Francesa. I ha estat una norma de l’estat andorrà de mantenir una equidistància prudent entre el Regne d’Espanya i la República Francesa. És evident que Toni Martí ha trencat aquest equilibri i per aquest camí podrien tornar-li els problemes. Un dels polítics més polèmics d’Andorra, involucrat directament en l’afer BPA, és el president de l’SPD, Jaume Bartumeu. Doncs be, Bartomeu ha anat aquesta setmana a París per alertar les autoritats franceses contra el cap de govern. Es va reunir amb Pierre Hugues, el representant personal del copríncep, a qui va advertir que Martí havia deixat instal·lar-se a Andorra una ‘regència exterior’ d’Espanya que amenaçava la independència del país i també els interessos de França.

El conseller general de l’SDP, Víctor Naudi, ha demanat explicacions públiques al cap de govern quan ha dit: ‘Estem veient com s’està trencant l’equilibri institucional que havia defensat sempre Andorra.’ Naudí creu que el govern cada volta mira més cap al costat espanyol i ha avisat, ell també, del perill d’esdevenir ‘una província espanyola més’. Les reunions privades entre Martí i Rajoy li han servit per a escampar el dubte si el govern actua d’acord amb els interessos nacionals o si ha cedit a les pressions espanyoles i treballa directament al servei de l’executiu del PP, al qual ven la sobirania del país.

La pressió comença a fer efecte
La pressió de liberals i socialistes, i el malestar evident que es respira en bona part de la societat andorrana, comença a tenir efecte. Demòcrates de moment fa pinya amb Martí. Però el comentari de Mateu podria ser un primer indici que dins el partit del govern hi ha actituds que ja es consideren indefensables. A Demòcrates, com a tots els partits andorrans, hi ha un sector molt catalanista que veu amb simpatia el procés de Catalunya cap a la independència i amb aprensió les maniobres d’acostament del cap de govern al PP.

Els partidaris de Martí insisteixen a dir que els problemes d’Andorra amb Espanya són múltiples i podrien servir per a explicar –no tan fàcilment per a justificar– la submissió del cap de govern a Madrid. Espanya, per exemple, encara no ha manifestat el suport a l’acord d’associació entre Andorra i la UE, acord que s’ha alentit arran del Brexit. També cueja la signatura del CDI. I, en qualsevol cas, és evident que l’afer BPA no és precisament modèlic. No hi ha cap dubte raonable sobre les pràctiques més que probablement delictives d’aquest banc i la seua direcció i això es pot adduir per a explicar la feblesa de les autoritats andorranes a l’hora de defensar-lo.

‘A Andorra li ha tocat ser víctima col·lateral d’un conflicte, el català, que no li pot ser aliè, però també dels seus propis vicis i creguts privilegis. Ser la cova d’Alí Babà no surt mai gratis.’ La frase, d’un observador molt atent de la realitat local que s’ho mira amb força pessimisme, assenyala amb molta claredat en quin es troba ara mateix el Principat.

La independència de Catalunya i les implicacions andorranes


El procés d’independència de Catalunya no ha estat la raó dels problemes que viu Andorra. Però és evident que per Espanya la importància estratègica i diplomàtica d’Andorra ha canviat molt clarament. Andorra és un estat independent català, de fet és el primer estat independent català. I la por d’Espanya que Andorra puga tenir un paper en la internacionalització del procés ha disparat totes les alarmes a Madrid.... 

http://www.vilaweb.cat/noticies/andorra-una-nova-provincia-despanya/