Els cansats fan la feina, diu la dita....

I és cert. 
La Diada ha tornat a demostrar que no hi ha cap altre moviment, a Catalunya, Espanya o Europa capaç de mobilitzar la proporció de gent que mou la independència.

No dic sobiranisme: dic independència. 

També és cert que el moviment està fatigat i impacient i a punt de caure en un dels errors que s’han evitat fins ara: creure’s el derrotisme que li llença a sobre l’unionisme. Fins ara, l’unionisme, el sobiranisme ambigu o l’indepe crític deia: la Diada punxa, i la resposta era: vinga ja. Ara no: fa uns dies, un sopar d’amics, tots indepes tret d’un i el clima era frustrant i frustrat. “No està passant res”. Serem tan immadurs? Cal que passin coses a cada instant? Cal que ens creguem el processisme? Que tornem a dir que tal o qual és “processista” per tal de mantenir-se en el poder? Cal mitificar el sobiranisme dels comuns?

Els cansats fan la feina perquè el procés continua en marxa. D’acord, s’ha institucionalitzat i li falta la vibració èpica que tenia aquell “president, posi les urnes”. Ara els polítics han de moure les peces i ho han de fer sobre un tauler difús i confús. Però s’ha fet tot el que es va dir que es faria. Si el govern xerra massa! Si no cal explicitar l’estratègia abans d’hora! Si admetre “processisme” com a mot de companyia ja va ser un gol, discutir entre RUI i DUI n’és un altre. Que no ho veiem, que no es pot fer un RUI sense trencar abans amb la legalitat espanyola i això és tant com dir que cal una DUI? Haurem de fer les dues coses si volem que el món ens reconegui. Deixem, doncs, de marejar la perdiu amb debats que, aquests sí, cansen. Mirem l’horitzó.

Aleshores no hi ha cap núvol al cel estelat? Sí que n’hi ha. El punt feble continua sent la històrica manca d’unitat. Els infantilismes partidistes. Que si aquests no van prou enllà. Que si a mi no em reconeixen prou com a partit d’esquerra. Que em fa gràcia que em vegin amb aquests. Que no et vull veure amb aquells. De veritat que no cal posar-nos les banyes, prou difícil serà fer les coses ben fetes i portar-les fins al final. Per continuar amb les citacions, sí, els cansats fan la feina, però com deia aquell, que l’esquerranisme no ens faci traïdors.

http://www.naciodigital.cat/opinio/13750/estat/questio