SÉFER ... Arriba a Barcelona el primer Festival del Llibre Jueu. S'inspira en actes semblants de Londres, París i Berlín
Com ja és habitual a moltes ciutats europees, Barcelona acull per primera vegada una mostra dedicada al llibre jueu en sentit ampli —és a dir: de la literatura al pensament, de la poesia a la traducció, de l’edició a la història.
Aquesta primera edició de Séfer (Festival del llibre jueu) neix de la voluntat de diverses organitzacions i institucions de treballar conjuntament per fer possible un esdeveniment cultural jueu divers i obert que pugui tenir una continuïtat i sobretot una empremta pròpia. El programa, de dos dies de durada, inclou no només taules rodones, presentacions d’autors i de llibres, sinó també una mostra d’activitats artístiques pensades expressament per al context de la nostra ciutat.
L’objectiu fonamental d’aquest Festival és posar de manifest la diversitat i la riquesa de la judeïtat i del judaisme contemporanis, amb la intenció de fomentar el diàleg, el reconeixement mutu i l’intercanvi. Com és de suposar, també es tracta de donar a conèixer la cultura jueva a partir dels seus pilars fonamentals com són la literatura i la filosofia, és a dir, la paraula escrita, l’estudi dels textos i la interrogació. Per tant, en el programa se succeiran conferències d’autors jueus locals i estrangers, però també d’autors no jueus que han tractat aspectes relacionats amb la història o la cultura jueves, i fins i tot d’especialistes, tot passant per diferents llengües i cultures, amb la voluntat d’abordar temes i qüestions tant del passat com del present, a la llum de totes aquestes subjectivitats. Davant d’uns continguts tan amplis, el programa s’ha bastit a partir d’eixos concrets, com ara la identitat, l’exili, la memòria o la llengua. Així, doncs, no només presentem l’aspecte cultural sota el seu angle històric concret, sinó que també donem lloc a debats des de l’òptica actual, adreçant-nos a tota mena de públics.
Barcelona compta, des del 1917, amb la primera comunitat jueva establerta a l’Estat espanyol després de l’edicte d’expulsió del 1492. Per tant, quan ja som a tocar del centenari de la presència renovada del judaisme a la nostra ciutat, creiem que el fet de donar a conèixer aquesta cultura no és només un factor de normalització i d’integració dels catalans jueus d’avui, sinó també d’enriquiment col·lectiu.
La producció d’aquest Festival és a càrrec de la Plataforma Cultural Mozaika. Pel que fa a la programació, ha estat definida per una comissió d’escriptors, artistes i docents del Departament d’Hebreu de la Universitat de Barcelona.