"A cada incompliment, resposta contundent"...el servei de Rodalies i Regionals afecta negativament la competitivitat de l'economia catalana, la qualitat de vida dels ciutadans i el medi ambient del país.

En un acte on el conseller Josep Rull ha destapat les vergonyes de l'Estat amb més de 1.600 incidències registrades que afecten 45.000 trens i 5,6 milions de passatgers afectats en el període 2012-2016, el Govern ha anunciat que presentarà divendres a l'Audiència Nacional un recurs que insti ADIF a complir les inversions promeses. Una decisió que té el suport públic del món local i diverses entitats i que exigirà a ADIF que compleixi els 306 milions d'euros inversions, dels quals només ha executat el 4%.
 
El conseller Rull ha reivindicat el traspàs del sistema ferroviari, trens, vies, estacions i catenàries per reblar que Catalunya es mereix uns "serveis ferroviaris dignes". En aquesta línia, el president Puigdemont ha manifestat que les institucions catalanes des de tots els seus àmbits han dit prou: "cada incompliment, resposta contundent". Puigdemont ha lamentat que el servei de Rodalies i Regionals afecta negativament la competitivitat de l'economia catalana, la qualitat de vida dels ciutadans i el medi ambient del país. Per això, a més de reclamar el traspàs complet de les competències sobre Rodalies i Regionals, ha afirmat que és hora que les institucions catalanes "passin a l'acció" davant dels incompliments de l'Estat sobre aquesta infraestructura. L'acte ha acabat amb una fotografia de família a la galeria gòtica del Palau i amb crits a favor de la independència.