Com s'explica que un país plujós com el Regne Unit produeixi més energia solar que Espanya? Gran Bretanya va instal·lar 70 vegades més potència solar que Espanya el 2015-L'aturada en l'activitat fotovoltaica s'aguditza i força l'èxode empresarial.

-La història de l'energia solar fotovoltaica reservarà un capítol especial per a Espanya.
-És un protagonisme que l'ha fet passar d'àngel a dimoni en poc temps. 
El  2008 va ser el segon país d'Europa en instal·lació de plaques fotovoltaiques, però el 2015 ha deixat d'estar al rànquing dels deu països europeus més favorables a aquesta font neta. 

El 2015 només es van instal·lar 49 MW fotovoltaics, el 0,09% dels que es van col·locar a tot el món (51.000 MW).
La davallada contrasta amb la puixança en altres països europeus, que han agafat el relleu: el 2015 al Regne Unit se'n van instal·lar 3.500MW, és a dir,70 vegades més que a Espanya. Els últims nou mesos, a la Gran Bretanya, l'electricitat solar (un 6% de la demanda) va superar el carbó (el 5%). Els tòpics es desplomen. El país que va impulsar la revolució del carbó hi va renunciant, i Espanya, el país del sol, dóna l'esquena al seu principal recurs.
A Alemanya s'han habilitat 1.460 MW addicionals, i a França 879 MW. És a dir, en la classificació europea, Espanya ja queda darrere d'Alemanya, Itàlia, França i el Regne Unit. Mentrestant, el lideratge mundial s'ha desplaçat a la Xina (15.200 MW) i el Japó (11.000 MW), on el Govern impulsa aquesta font renovable després de l'accident en la nuclear de Fukushima (març del 2011). "El cost dels panells solars ha baixat un 80% en cinc anys.
L'energia fotovoltaica no només ofereix avantatges ambientals a l'hora de mitigar el canvi climàtic, sinó que ja és plenament competitiva amb les altres fonts" (les convencionals), diu José Donoso, director general de la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF), que uneix més de 300 empreses (productors, instal·ladors, fabricants...).
Espanya, una legislació desfavorable i un clima de desconfiança legal cap a aquestes inversions han deixat aquest sector sota mínims.
  
La reducció de les primes que incentivaven la producció d'electricitat verda i l'eliminació d'ajuts a les  noves plantes han obligat les empreses espanyoles a emprendre l'èxode a altres països.

Les renovables ja són competitives amb les tecnologies tradicionals...

Les autoritats reguladores han de valorar la sostenibilitat ambiental i els efectes de l'energia sobre el canvi climàtic. 
Aviat aquesta serà l'energia més barata, o, si més no, molt més competitiva encara", diu Vicente López-Ibor. 

El president de Lightsource Renewable accepta la idea que a la fotovoltaica se li han d'anar reduint els ajuts a mesura que s'implanta i esdevé rendible (cosa ben diferent del que ha passat a Espanya, on la brusca interrupció de l'ajuda va enfonsar el sector). Però matisa: "No conec cap energia que en la fase de desenvolupament no hagi tingut suport o subsidis directes o indirectes dels organismes públics".
Aquest expert apunta que el nou impuls solar haurà de venir de grans plantes, les instal·lacions descentralitzades i autoconsum domèstic. "La Comissió Europea ha de mantenir la velocitat de creuer; cal complir a nivell estatal que un 27% de l'energia sigui renovable el 2020", ressalta...


Publicat a la vanguardia