Per Tots Sants, castanyes... i culte als morts.però poca gent sap que aquesta festa que es fa gairebé a tot el món té orígens celtes...

Per Tots Sants fem castanyades, mengem panellets i anem al cementiri a portar flors als avantpassats. Però poca gent sap que aquesta festa que es fa gairebé a tot el món té orígens celtes. Concretament prové d’una antiga celebració anomenada ‘semain‘ que es feia per l’equinocci de tardor i consistia a retre culte als morts oferint-los ofrenes. Amb el pas dels anys la festa va evolucionar de manera diversa: 
als països anglosaxons es va convertir en el popular Halloween
a casa nostra en Tots Sants
 i a Mèxic en el Dia dels Morts.

Als Països Catalans, la festa es reparteix en dos dies: l’1 de novembre és el dia de Tots Sants, quan es creu que els morts ens visiten, i l’endemà, el dia 2, és quan anem al cementiri a retre culte als difunts. Així doncs, el dia que principalment es mengen les castanyes, els panellets i els moniatos és l’1 de novembre. Els panellets són fets amb productes de conservació llarga, com ara massapà i fruita seca, que antigament eren les ofrenes que hom deixava als morts perquè es poguessin endur al més enllà.
El 2 de novembre es el dia que tradicionalment els vius recorden els avantpassats morts i van al cementiri a arranjar-los les tombes i a dur-los flors. La gran majoria de cultures del món reten culte als morts. Tots Sants, amb l’arribada del fred i la minva d’hores de llum solar, és un dels moments idonis per a connectar amb el més enllà. D’aquest dia, també són força populars les representacions teatrals al·lusives a la mort, sobretot la de ‘Don Juan Tenorio’, que té dues versions: l’original de Zorrilla i una de més burlesca.