The New European: “El tracte que rep Catalunya ja s’assembla molt a la intimidació”...Serà difícil per a una Europa democràtica, evitar que els catalans votin sobre la independència simplement en el nom de les fronteres creades pel matrimoni dels reis catòlics o la victòria en la guerra de successió espanyola o en el nom d’una constitució.“Is Catalonia the mirror image of Brexit Britain”? Aquest és el títol de l’article que es va publicar el dia 18 de novembre a The New European, un diari setmanal pro-europeu britànic que va començar a publicar-se el juliol de 2016.
L’article recorda que l’europeisme sempre ha estat una característica clau del moviment independentista català, que Barcelona ​​és un dels centres més frescos de la cultura europea. I que Catalunya vol ser europea – però no espanyola.
Però que això no vol dir que no hi hagi similituds entre Brexit i el moviment separatista català: els sentiments d’identitat, sobirania, o que un govern burocràtic allunyat estigui gastant imprudentment els seus diners són característiques comunes als dos moviments.
L’article diu que Catalunya està sent tractat com el típic nen pertorbador que hi ha al fons de l’aula, i que el tracte que rep s’assembla ja molt a la intimidació (bullyng).
Posa com exemple que  presidenta del Parlament, Carme Forcadell,  ja està sent investigada per la supervisió de l’aprovació del procés d’independència. Regularment els jutges i tribunals, incitats per Madrid actuen contra Catalunya i les polítiques catalanes, i això només estan servint per alimentar el problema.
Tim Parfitt, l’autor de l’article, afirma que a Espanya en aquest moment hi ha una mena de paràlisi política, en part gràcies a la “politització de la justícia“. En poques paraules, es diu,  la política però ha desaparegut de la política espanyola. Els tribunals han estat anul·lant resolucions en matèria d’igualtat de gènere en el lloc de treball català, o fent complir el tancament de les instal·lacions catalanes durant el dia nacional d’Espanya, o declarant inconstitucional la prohibició de la tauromàquia, que molts catalans perceben com una tradició imposada, i com una imatge d’Espanya i el nacionalisme espanyol
Els 7,5 milions de catalans formen una sisena part de la població espanyola i són responsables d’una cinquena part de la producció econòmica d’Espanya, però no estan rebent l’atenció o respecte que es mereixen. No estan sent escoltats, i ara només poden recórrer a la comunitat internacional i a la UE.
Serà difícil per a una Europa democràtica, evitar que els catalans votin sobre la independència simplement en el nom de les fronteres creades pel matrimoni dels reis catòlics o la victòria en la guerra de successió espanyola o en el nom d’una constitució.
La mateixa UE que havia estat ‘lligant els nusos’ per mantenir a Gran Bretanya, de moment s’està mantenint al marge de la disputa, però podrà i voldrà expulsar una economia dinàmica que representa el 2% del PIB europeu, una regió econòmicament poderosa en el cor de la cultura d’Europa, tradicions, i la llar de l’ important centre comercial de Barcelona?. Segurament Brussel·les estarà desesperada per aferrar-se a tot això? Jo crec que sí conclou l’article.