Un estudi publicat a 'Science' demostra que fumar provoca canvis genètics fins i tot en els òrgans sense contacte amb el fum.. fumar és un dels factors de risc evitables més importants per combatre el càncer...

Unes 150 mutacions genètiques a cada cèl·lula del pulmó, un centenar en les de la laringe, 39 a les de la faringe i 23 a les de la boca. Aquests són els canvis directes en l'ADNque provoca fumar un paquet de tabac al dia durant un any seguit, segons un estudi fet per l'Institut Sanger (Regne Unit) i el Laboratori Nacional de Los Alamos (EUA). La investigació, que publica la revista 'Science', és la més completa feta fins ara sobre les conseqüències visibles que el tabaquisme té per a l'organisme humà. Les conclusions s'han obtingut després d'analitzar el genoma de més de 5.000 tumors de fumadors i no fumadors de 17 tipus de càncer diferents i comprovar que hi havia signatures genètiques compartides entre els que consumien tabac.
La investigació, per tant, estableix un vincle directe entre la quantitat de cigarretes fumades per una persona a la seva vida i el nombre de mutacions registrades a les cèl·lules de diferents òrgans. De fet, els investigadors subratllen que fa com a mínim 6 dècades que se sap que fumar és un dels factors de risc evitables més importants per combatre el càncer, però la novetat aquesta vegada és que han sigut capaços d'identificar un patró complex de signatures sobre l'ADN que desencadena el tabaquisme.
En el cas dels teixits que estan exposats directament al fum del tabac, com són el pulmó, la faringe o la laringe, els canvis són directes. En el cas dels òrgans que no ho estan, tot i que el procés és més complex i no s'acaba d'entendre bé com es produeix, els científics també han pogut demostrar que existeix. Així doncs, per exemple, han quantificat en 18 les mutacions genètiques que es produeixen en una cèl·lula de la bufeta després d'un any de fumar un paquet diari i en 6 les mutacions del fetge.
El treball permet entendre millor els mecanismes concrets pels quals el tabac produeix càncer, tot i que altres estudis ja han demostrat que aquesta vinculació existeix. "Fins ara sabíem que fumar estava associat a molts tipus de càncer, però el que no coneixíem eren els mecanismes que el produïen. El que hem trobat és l'evidència que el tabac realment provoca mutacions en diferents òrgans", ha explicat a Efe l'investigador de Los Alamos que ha liderat l'estudi, Ludmil Alexandrov. "Amb aquest estudi podem quantificar el mal que un mateix fa al seu material genètic quan fuma", ha afegit.
Almenys 6 milions de persones moren cada any a tot el món per culpa del tabaquisme. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) prediu que, si aquesta tendència continua, més de 1.000 milions de persones moriran aquest segle per causes associades al tabaquisme.