L’abellaïta...La història del primer mineral descobert a Catalunya


...A finals del 2015, l’abellaïta va ser acceptada oficialment com a nova espècie mineral. A la col·lecció del Museu de Ciències Naturals de Barcelona se n’hi pot trobar una mostra, un exemplar de referència per a tot investigador que hi vulgui treballar.
Un somni fet realitat
L’abellaïta és un carbonat bàsic de plom i sodi, de fórmula química NaPb2(CO3)2(OH). “Hi ha molt pocs minerals que continguin carboni”, explica Ibáñez. El valor d’aquests tipus de minerals és que analitzant el carboni es poden obtenir dades per explicar la historia de la Terra i els cicles de l’aigua. Tan sols un 8% dels minerals que es coneixen en contenen.
L’abellaïta es forma a les parets de la mina, com a acompanyant dels filons d’urani, per exsudació i precipitació d’aigües meteòriques (que provenen de la pluja, el desgel o una granissada), enriquides pel sodi i el plom de les parets de la mina. “Es tracta d’una sopa de materials estranys barrejada amb aigües que es percolen; la mina és com una fàbrica de cristalització de minerals estranys”, aclareix Ibáñez. “Aquest tipus de cristal·lització natural requereix condicions fisicoquímiques molt especials, úniques”, afegeix Abella. Gràcies a aquest peculiar medi, l’abellaïta “s’ha desenvolupat per precipitació ràpida dins d’un interval de temps geològic extremadament curt, uns 40 anys”, afirma Abella, que va començar a aficionar-se a la mineralogia als 11 anys. Des d’aleshores, la seva vida ha girat al voltant dels minerals, ha estudiat gemmologia a la UB i, tot i haver desenvolupat la seva feina com a amateur, s’ha convertit en un expert considerat i valorat en l’àmbit universitari.
Per a Abella, el descobriment de l’abellaïta, i el fet que porti el seu nom, l’ha fet sentir “plenament realitzat”. “Que un mineral portés el meu nom era el meu somni des que era petit”, explica Abella. Aquest desig ja va estar a punt de fer-se realitat abans. El gemmòleg català va trobar a la mina Eureka fragments d’un altre mineral estrany, la Cejkaita. Però va resultar que ja s’havia trobat una dècada abans en una altra mina de la República Txeca. Són els únics dos llocs al món on se sap que n’hi ha. Segons algunes estimacions, al món queden més de 1.400 minerals per descobrir...

Meravelles fluorescents
La mina Eureka amaga un altre mineral espectacular, associat a l’urani, a l’abellaïta i a la Cejkaita. És imperceptible a l’ull humà i només es pot observar quan s’il·lumina amb llum ultraviolada. No és la Kriptonita, inventada pels creadors de Superman com l’única cosa que permet debilitar el superheroi, però el nom s’hi assembla: andersonita. “És un espectacle visual únic”, descriu Abella. Quan se n’il·luminen les vetes amb llum ultraviolada es veu una llum verda i blavosa fluorescent molt intensa...