Hanukkà ...Nadal...Sabíeu que...aquest Nadal 2016 ha coincidit amb la Hanukkà jueva ?

Hanukkà[1] o Hanukà[2] ("Festa de les Llums" o "Festa de la Dedicació") és una celebració jueva que dura vuit dies. S'inicia el 25 del mes de kislev i acostuma a tenir lloc pels voltants del Nadal, finalitza el dia 2 del mes de tevet (el dia 3 de tevet, quan kislev té només 29 dies).
Aquesta festivitat commemora la victòria dels macabeus dirigits per Judes Macabeu i els seus germans sobre Antíoc IV Epífanes (segle II aC), rei que volia hel·lenitzar del tot els costums, la litúrgia i les creences jueves. Es recorda especialment la purificació i dedicació del Temple de Jerusalem l'any 164 després de la victòria sobre els exèrcits d'Antíoc IV ( Ma 4,36-59; 2Ma 10,1-8).[3]
La festa també fa memòria del miracle de l'única gerra d'oli que el dia de la victòria trobaren incontaminada; era el que es necessitava per a poder mantenir encesa un dia la llanterna del Temple, però miraculosament la flama durà vuit dies, tal com explica el Talmud de Babilònia (Shab 21b)...


Nadal, també anomenat Pasqua o Pasqües de Nadal, és la festivitat cristiana del naixement de Jesús que correspon al 25 de desembre, i el cicle de temps entre l'advent i l'epifania. És, juntament amb la Pasqua, la festa cristiana més important. De les esglésies cristianes, la Catòlica, la Protestant i algunes de les Esglésies Ortodoxes autocèfales, com ara la grega, la romanesa i la búlgara, celebren Nadal el 25 de desembre (la tradició afirma que des de Liberi I). Altres Esglésies Ortodoxes autocèfales, en canvi, com ara la de Constantinoble i la russa, el celebren el 7 de gener, ja que no van acceptar el calendari gregorià que va reformar el calendari julià de l'època romana.
Malgrat el seu origen marcadament religiós, amb la missa del gall com a element central, Nadal ha esdevingut una tradició que se celebra arreu del món, fins i tot per gent que no pertany a aquesta religió, com és el cas de la Xina i el Japó. En català, la paraula Nadal ve de "natalici", "naixement". Els anglosaxons usen el terme Christmas, que significa "missa de Crist", i en algunes llengües germàniques com l'alemany la festa s'anomena Weihnacht, que significa "nit de benedicció".