Josep Vila Sivill va ser el primer fabricant d’estilogràfiques i bolígrafs a Espanya,..

Vol parlar-me del seu avi matern...
Sí, Josep Vila Sivill. Va néixer el 1904 i va morir el 1967, a Barcelona, i em sembla injust que la seva memòria s’hagi oblidat.
Per què l’hauríem de recordar?
Va ser el primer a fabricar estilogràfiques i bolígrafs, a Catalunya i a tot Espanya!

Ploma catalanista

Josep Vila Sivill va ser el primer fabricant d’estilogràfiques i bolígrafs a Espanya, va proveir de plomes les tropes republicanes i va promoure revistes i agrupacions culturals, l’última Benèfica Minerva, embrió del que seria Òmnium Cultural. Com a gran consumidor de bolígrafs que soc (prenc notes en aquestes entrevistes) m’ha interessat la seva història, que el seu net explica al llibre Josep Vila Sivill (1904-1967), catalanista (Rafael Dalmau Editor). A més, m’assabento que el besoncle patern de Verdaguer va inventar el primer escalfador d’aigua, va fabricar el tercer avió d’ Espanya i les conduccions d’aigua de la font de Montjuïc


L’hi agraeixo: prenc notes amb bolígraf.
Alliberar-nos de tinter i plomí va suposar un gran progrés per a molts professionals. I com a empresari d’èxit va dedicar fons a l’activisme cultural i al mecenatge.
A favor de quina causa va ser mecenes?
Del catalanisme independentista. Abans de la Guerra Civil, va ser membre de l’agrupació independentista Nosaltres Sols!, fundada per amics seus als anys vint.
Un precursor de l’actual sobiranisme...
Això m’enorgulleix. La seva biografia m’interessa, perquè no el vaig poder conèixer: va morir quan jo tenia dos mesos. La meva mare i el pare m’han parlat sempre d’ell...
I què l’atreu més del seu avi?
La seva iniciativa, la capacitat per projectar i construir. Va arribar al barri del Clot de Barcelona quan era petit, amb els seus pares...
D’on venien?
De Rubió, un poble agrícola de la comarca de l’Anoia, petit i molt bonic.
Emigrants.
D’una emigració interior, catalana, després desbordada per una emigració espanyola, murciana, que va nodrir grups anarcosindicalistes que el 1936 matarien Miquel Badia, cap de la facció armada d’Estat Català, on hi havia el meu avi i els seus amics.
El seu avi va participar en actes armats?
Sé que feien pràctiques amb armes al Montseny i que va participar en els Fets d’Octubre del 1934, però no en conec més detalls.
Independentistes i anarquistes es mataven a trets fa ara vuitanta anys...
Els independentistes estaven amb la patronal catalanista. El meu avi va començar com a empleat, i als anys trenta era marquista.
Marquista? Això en què consistia?
Importava de l’estranger les peces necessà­ries per acoblar-les a Barcelona. Així va comercialitzar la primera ploma estilogràfica feta a Espanya. La va batejar Antínia, del grec anthinos: flor, florit.
Per què va triar aquell nom?
Al·ludia a la seva qualitat i al seu colorit: el cos d’aquesta estilogràfica era irisat, molt bonic. Era l’any 1935 i va agradar molt. A partir de la següent estilogràfica, l’avi va començar a fer un subtil activisme catalanista...
Expliqui-m’ho...
Va anomenar Atlàntida la seva següent estilogràfica, com l’agrupació cultural que va fundar, inspirant-se en el poema de Verdaguer. Tenia plomí d’acer daurat, per abaratir-la i facilitar la lluita contra l’analfabetisme.
I què va fer quan va esclatar la Guerra ­Civil?
Una tuberculosi el va retenir a la rereguarda, des d’on va subministrar milers de plomes estilogràfiques als soldats republicans a les ordres de la Generalitat, per fomentar la cultura entre la tropa.
Com el va afectar la postguerra?
L’autarquia franquista li va impedir d’importar peces, i es va espavilar per fabricar-les aquí. I el 1940 va fer la primera estilogràfica íntegrament espanyola! I amb ella va homenatjar Catalunya, la seva història.
Com?
Els reis catalanoaragonesos feien servir l’expressió Corona per referir-se al seu poder personal davant el tron de Castella. I l’avi va batejar així aquella estilogràfica: Regia, amb el perfil d’una corona a sobre.
Ningú no li va dir res?
No. Es va burlar dels incultes mandataris franquistes, no sabien que portaven a la butxaca un símbol de la història de Catalunya.
No va tenir por, el seu avi?
Podia més l’excitació de saber que els franquistes firmarien amb una ploma catalanista. Va continuar fent plomes, i va expressar el seu catalanisme també mitjançant la seva rica col·lecció numismàtica de monedes catalanes.
I després va fer el primer bolígraf d’ Espanya, em deia...
Des del 1945 el feien servir els aviadors dels Estats Units, comprada la patent a l’inventor hongarès Biro, que era a l’Argentina. Un d’aquells bolígrafs va arribar a Barcelona, el meu avi el va estudiar, el va millorar, i l’agost del 1946 va treure el primer bolígraf català, espanyol i europeu! No era barat...
I com el va anomenar?
Regia Continua. Continuava burlant-se de Franco! I va exportar milers de bolígrafs a Europa. El mot bolígraf el va encunyar el 1946 el català Amadeu Arbolés Vidal, unint “bola” i “grafs”: va pujar al diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola el 1960.
El que Catalunya ha donat a Espanya...
Amb el temps, el bolígraf va substituir l’estilogràfica. La Regia ha estat la millor que s’ha fet mai a Espanya. El meu avi es va associar amb el francès Bic per continuar fabricant bolígrafs als quals no se’ls assecava la tinta...
I van matar l’estilogràfica.
La van marginar, sí: el bolígraf va suposar una revolució de l’escriptura, perquè la va simplificar. Se’n va dir també ploma atòmica: l’esfera de la punta evocava l’àtom.


Albert Verdaguer Vila Sivill, recupera la figura del seu avi
Tinc 49 anys. Soc barceloní. Soc administrador de finques. Soc solter, sense fills. Política? Demòcrata i independentista, com el meu avi matern. Soc catòlic practicant. 

Publicat a la contra de la vanguardia