Dissenyant la Dinamarca del Sud

L'expresident de la Generalitat Artur Mas va pronunciar una conferència a la històrica Oxford Union, el sindicat de la ciutat universitària en un debat sobre el procés d'independència. Davant d'un miler d'estudiants, Mas va exposar el seu somni de convertir Catalunya en “la Dinamarca del sud d'Europa” i que, per fer-ho, “necessitem tenir les nostres pròpies eines i la capacitat per prendre les nostres decisions”. “Qualsevol país petit d'Europa voldria crear una capital tan atractiva per a la resta del món com és Barcelona”. Mas va advertir que aquest 2017 serà un any decisiu i extremadament dur en el qual “xocaran la legalitat espanyola amb la catalana i és molt important tenir una taula de negociacions per evitar que la tensió vagi a més”. “El nostre govern no es farà enrere tot i les amenaces” de l'executiu de Rajoy. Una de les preguntes dels estudiants d'Oxford es referia a si tenia por que s'identifiqués el procés català amb el moviment de Trump o els moviments antisistema o el ressorgiment de la extrema dreta arreu d'Europa. Mas va dir que el procés català és tot el contrari. “És un procés no populista que està a favor de l'euro i a favor de la Unió Europea, i la demostració és la manifestació que hi va haver l'altre dia a favor dels refugiats a Barcelona, tot el contrari que els moviments d'extrema dreta.” Aleshores li van preguntar si no era una contradicció el fet de voler posar més fronteres dins d'Europa. “No volem posar més fronteres sinó canviar el paraigua d'Espanya pel paraigua de la Unió Europa”, va dir. I va ressaltar que el futur del món és eliminar fronteres.
En una sala mil·lenària on abans havien parlat el dalai-lama, Teresa de Calcuta i presidents estatunidencs, assegut en un sofà al costat del moderador i amb un anglès molt bo, va deixar clar que ningú no sap si Catalunya quedaria fora de la UE perquè no hi ha precedents. “Jo crec que els líders europeus primer s'oposaran perquè no volen més problemes, però si després veuen que Catalunya es constitueix com a estat, aleshores ho acceptaran”, va raonar.
Mas va justificar per què els espanyols no havien de votar en el referèndum català: “Els britànics mai no es van plantejar votar en la consulta escocesa i el mateix a Catalunya, és una decisió que hem de prendre els catalans, i si votem ser independents, aleshores el govern espanyol sí que hauria de consultar a tots els espanyols la modificació de la constitució, però abans hem de votar els catalans.”
Prèviament havia assistit a una recepció de la comunitat catalana a Londres al Merton College, la universitat més antiga d'Oxford. L'amfitrió va ser el rector de la universitat. Després, en declaracions efectuades als mitjans catalans abans de la ponència, Mas es va referir l'oferiment de Jordi Montull, la mà dreta de Fèlix Millet, a la fiscalia de confessar si es rebaixa la pena a la seva filla i va dir que se sentia molt tranquil. La preocupació a la sala de l'Oxford Union, però, era intentar imaginar com seria Catalunya fora d'Espanya. “I quina lliga jugaria el Barça?”, li va preguntar un alumne. “Qualsevol lliga voldria tenir el Barça”, va respondre.