Reenamora’t! Els cinc manaments per ser una parella feliç

Les vendes de Prozac i les demandes de divorci s’incrementen després de les vacances. Si la convivència de vegades és més feixuga que pujar la compra a un cinquè sense ascensor, passar molts dies seguits amb la parella ens pot fer perdre els nervis o arribar a replantejar-nos la vida. Però com que el got sempre es pot veure mig buit o mig ple, les vacances també poden servir per recuperar la complicitat amb la parella i reactivar la passió. Les estadístiques (força enemigues de l’amor romàntic) afirmen que la passió i l’enamorament d’una parella es desinfla amb la potència d’un suflé després de dos anys de relació. Després de les papallones a la panxa arriben els maldecaps. Mantenir el voltatge eròtic amb la persona de qui ja coneixem totes les intimitats és difícil, però per evitar que quan s’acaba el factor sorpresa desaparegui l’atracció sexual, hi ha remeis. Combatre la rutina, cuidar l’aspecte físic i cultivar l’art de la conversa poden ajudar a fer que la nostra parella deixi de ser com una part del mobiliari que volem renovar.
La terapeuta de parella i sexòloga Elena Crespi ens ha assessorat en l’elaboració d’aquests cinc manaments per ser una parella feliç. “Al juliol venen moltes parelles demanant auxili, alguns demanen ajuda per separar-se i d’altres per passar les vacances junts. El 50% de la gent que ve a la consulta se separa, però del que es tracta és que les parelles que segueixen juntes tinguin una relació satisfactòria, si no, és un malviure!”, explica Crespi. Per a aquesta terapeuta d’Osona, l’estiu és un multiplicador: “Si tot va bé, vivim coses meravelloses, però si la relació no rutlla l’estiu aboca a l’abisme del divorci. Hem d’evitar posar molta pressió en les vacances: si les coses han sigut un desastre durant tot l’any, no podem pretendre que s’arreglin soles durant l’estiu, un error molt comú. Per això és important la prevenció, fer plans, cuidar la nostra parella, dedicar-nos temps per ser nòvios!”

1. Diàleg, diàleg i més diàleg

Parlar, parlar i parlar. Només així podem connectar i estar convençuts que parlem el mateix idioma. La sintonia s’aconsegueix amb diàleg, però cal parlar de debò, des de l’honestedat i amb ganes d’escoltar. No serveix tenir el cap a quarts de quinze, dir “sí, sí” i repetir les mateixes situacions conflictives. Parlar és el millor ciment per construir codis propis. Els mecanismes de cada parella són particulars, i tenir els codis clars fa que la parella es mantingui unida. Millorar la comunicació és la base per salvar una parella en crisi, i durant les vacances podem aprofitar per trencar mutismes i mals entesos.

2. Potenciar l'atractiu

Els anys passen i el cos canvia, però és responsabilitat nostra no acabar semblant germans de Homer Simpson o del prototip caspós de maruja. El factor admiració és un detonant de l’amor i l’erotisme. Així que menys mandra, menys sofà i més cura personal. Depil·lar-se, repassar la barba, hidratar-se la pell i llençar totes les peces de roba que no donaríem ni a una recollida solidària són accions imprescindibles per fer-nos mirar. Però no tot és el físic, tenir cura de l’atractiu personal també consisteix a manifestar la intel·ligència, el carisma, la tendresa… En definitiva, els trets del nostre caràcter que un dia van enamorar la nostra parella. Així doncs, som-hi! A mimar el nostre cos i a lluir el nostre encant personal!

3. Recordar i riure junts

¿Que hem passat un dia de calor amb cues a la carretera per arribar a la caleta somiada, on ens ha costat trobar un forat per plantar la tovallola i a sobre l’aigua estava poblada de meduses? Doncs, un cop a casa, després d’una bona dutxa, obrim una ampolla de vi i recordem la primera cita, els moments del principi, quan vivíem en un núvol meravellós i perfecte. Recordar bons moments és una bona estratègia per despertar la complicitat. El riure i la tendresa afavoreixen la unió. Fer el propòsit de no deprimir-se pels entrebancs del dia a dia és fonamental per mantenir una actitud oberta i optimista. “Soc molt partidària delsremembers ”, sosté Elena Crespi, “funcionen, i ens recorden per què ens vam fer nòvios”.

4. La rutina, la gran enemiga

Bill Murray ratlla la bogeria a Atrapat en el temps, en què es veu obligat a viure una vegada i una altra el mateix dia, però quan aprèn dels seus errors, tot canvia. El que és previsible acaba avorrint. Si es presenta l’ocasió -i no cal tenir un gran pressupost-, el canvi d’escenari espanta la rutina. Les coses quotidianes s’aparquen durant uns dies i així ens obliguem a pensar en coses noves, a canviar detalls. Per entendre’ns: no és el mateix fer l’amor al llit nostre de cada dia que en un hotel on no tenim cap obligació d’intendència ni coneixem wls veïns. Compartir una estona de jacuzzi, una bona passejada o bons àpats genera bons moments, i si aconseguim filar una cadena d’experiències agradables, rebaixarem la tensió i recordarem perquè vam dir “sí, vull”.

5. Tocar, llepar, experimentar

Elena Crespi explica que ha comprovat que moltes parelles ja no es toquen malgrat que els contactes físics més elementals són el trampolí per a una bona nit de sexe. Fomentar el contacte físic, fer l’amor, tocar, llepar i dedicar moments a l’esfera sexual d’una manera tranquil·la, sense anar directes a la penetració, ajuda a revifar l’espurna sexual. ¿Posar un dia fix per fer l’amor és un error? Cal donar llibertat a les pulsions sense pensar si és el moment indicat, però si no sorgeix de manera espontània, Crespi es decanta per fixar una cita a l’agenda. “Ens hem de tornar a tocar per generar la dopamina que ens provoca desig”, explica la terapeuta i sexòloga abans de desitjar-nos bon estiu.

Mantenir parcel·les de privacitat

 Encara que sembli contradictori, les parelles necessiten espais de privacitat. Certa independència afavoreix que els espais comuns s’enforteixin. Permetre que cadascú tingui el seu espai requereix respecte i confiança. Saber donar corda, deixar espai perquè l’altre es desenvolupi i creixi en els aspectes que més li agradin fa més forta la parella. Trobar-se a faltar una mica fa que hi hagi més ganes de retrobar-se, de compartir les noves experiències. I l’estiu també pot ser un bon moment per practicar un esport oblidat o regalar-nos unes classes d’art floral.