"Catalunya demostra, amb la vitalitat missionera, que és una terra que sap mirar enfora... Els missioners catalans, la diplomàcia del bé...

Es calcula que són més de 200, i el projecte Missioners.cat de l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura n'està fent el recull i està anant a entrevistar-los


Hi ha una xarxa de diplomàtics de la qual no se'n parla mai, i que és molt poderosa. Es tracta dels missioners catalans, una munió d'homes i dones de Catalunya que van decidir marxar del seu país i que ara es troben fent el bé per tot el món, des del Congo al Japó, de Bolívia al Senegal, d'Etiòpia a la frontera entre Mèxic i els EUA. Es calcula que són més de 200, i el projecte Missioners.cat de l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura n'està fent el recull i està anant a entrevistar-los. Per ara ja han parlat amb 70, dels quals 18 dones i 52 homes, i tots els entrevistats se situen en el primer mapa interactiu de missioners catalans al món. En aquest portal es poden localitzar els testimonis dels missioners, ja sigui per situació geogràfica, diòcesi d’origen o fins i tot per nom i cognom de cada persona. En seleccionar cada missioner s'accedeix a una breu presentació del perfil així com es pot veure el vídeo corresponent a la seva entrevista. L'objectiu d'aquest format: posar nom, cara i veu a cadascuna de les històries.
El coordinador del projecte i sotsdirector de l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, Jordi Sànchez, és qui viatja arreu del món per trobar-se amb els missioners, i en declaracacions al Món diu que amb aquestes entrevistes "donem veu a les persones que diuen ser felices per la seva creença". Sànchez entrevista els missioners en les seves comunitats i assegura que els veu persones realitzades: "La felicitat passa per donar-se als altres", explica després d'haver entrevistat una setentena de missioners arreu del món. Per ara ja hi ha entrevistes amb missioners de l'Índia, Japó, Bangla Desh, Filipines, Cuba, Nicaragua, Argentina, Mèxic, Perú, Veneçuela, Bolívia, Estats Units, Moçambic, Togo, Benín, Madagascar, Senegal, Guinea, Congo i Etiòpia.

El coordinador del projecte, Jordi Sànchez, és qui viatja arreu del món per entrevistar els missioners MISSIONERS.CAT

Per la seva banda, la directora de l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, Míriam Díez, opina en declaracions al Món que el projecte missioners és "un projecte que qualsevol polític hauria de prendre en consideració, perquè es tracta d'un mapa que per primera vegada situa els missioners catalans arreu del món". "Són el millor que té l'Església catalana" -afirma-, "i malgrat tot la seva vida és molt desconeguda". Per Díez, "els missioners són persones que han exportat el millor que té Catalunya: tenacitat, generositat i esperit de donació i sacrifici". 

La directora de l'Observatori creu que "Catalunya demostra, amb la vitalitat missionera, que és una terra que sap mirar enfora, on moltes persones, per convicció i fe, han decidit deixar-ho tot i fer-se petits amb els més vulnerables i pobres de la terra. Això diu molt de la formació que han rebut, de la seva personalitat, de les seves famílies i de la manera de veure el món: amb il·lusió, cap enfora i amb total dedicació als altres".


El missioner Alfred Roca es troba a Adigrat (Etiòpia) MISSIONERS.CAT