El problema no és el 155, sinó l’esperit Ferran VII

El 4 de maig de 1814, Ferran VII atorgà el conegut com a “Decret de València”, que restaurà l’absolutisme a Espanya després de l’ocupació francesa i el breu període de vigència de la Constitució de 1812. La narrativa emprada per justificar la derogació de la Pepa i de la resta d’acords i actes emanats per les Corts de Cadis, així com algunes de les mesures recollides al decret tenen una ressonància força actual i sorprenents equivalències amb l’acord del Consell de Ministres de dissabte passat.
Un dels arguments fou que aquelles corts s’atribuïren una sobirania que no els pertanyia. Un altre, que reprodueixo íntegre, la manca de legitimitat i representativitat dels diputats que l’aprovaren: “fueron adoptados y elevados a leyes, que llamaren fundamentales,  por medio de la gritería, amenazas, y violencia de los que asistían a las galerías de las Cortes, con que se imponía y aterraba; y a lo que era verdaderamente obra de una facción, se le revestía del especioso colorido de voluntad general, y por tal se hizo pasar la de unos pocos sediciosos que … ocasionaron á los buenos cuidados y pesadumbre”. Fins i tot, hi trobem una crítica a la manipulació feta pels mitjans de comunicació de l’època: “Para preparar los ánimos à recibir tamañas novedades … se procuró por medio de los papeles públicos, en algunos de los quales se ocupaban Diputados de Cortes, y abusando de la libertad de imprenta, establecida por estas, hacer odioso el poderío Real, dando a todos los derechos de la Magestad el nombre de despotismo”.
També algunes de les mesures que activava el decret fan, lamentablement, de fàcil extrapolar. El rei, que assegurava no ser absolutista (tal com l’acord del 21 d’octubre diu defensar l’autogovern suspenent-lo), efectuava la promesa que es convocarien Corts al més aviat possible. A l’acord s’estableix un termini de sis mesos per convocar eleccions, però ja diverses veus tant de l’executiu com d’altres forces polítiques han advertit que es pot allargar, fins que no s’asseguri, en paraules del decret de 1814, “la pública tranquilidad y el orden”. Hi hauria llibertat d’informació, “dentro, a saber, de aquellos límites que la sana razón soberana e independientemente prescribe a todos para que no degenere en licencia; pues el respeto que se debe a la religión y al Gobierno ... en ningún gobierno culto se puede razonablemente permitir que impunemente se atropelle y quebrante”. L’objectiu final del decret no era només “declarar aquella Constitución y tales Decretos nulos y de ningún valor ni efecto”, sinó sobretot fer-ho “como si no hubiesen pasado jamás tales actos, y se quitasen de en medio del tiempo”. És a dir, esborrar de la història qualsevol rastre d’allò succeït, com si s’hagués tractat d’una al·lucinació col·lectiva, vaja.
Ahir a la tarda, el president Puigdemont va anunciar que no convocaria eleccions i que traslladava al Parlament el mandat democràtic sorgit de l’1 d’octubre. Ahir a la tarda també, al Senat començava la sessió per aprovar un acord del Consell de Ministres que,  emparant-se en l’article 155, no fa altra cosa que recuperar el que podríem anomenar esperit Ferran VII per gestionar els conflictes polítics. Avui, previsiblement, el Parlament proclamarà la República i el Senat donarà llum verda a la intervenció de l’autonomia. Fóra bo recordar, tanmateix, que la clau per evitar que l’autogovern català i la voluntat de la major part de la ciutadania no es treguin de en medio del tiempo serà el conjunt de respostes que s’articulin des de la societat. Entre aquestes, no hi pot faltar garantir la creació i preservació d’evidències autèntiques i íntegres d’aquesta voluntat, més enllà dels marcs normatius que es puguin anar succeint. Entendre que els arxius no reflecteixen sinó que construeixen la realitat politicojurídica d’un país i que, per tant, cal obrir-los a la participació ciutadana per democratitzar realment el govern i l’administració serà la millor forma d’evitar una nova década ominosa.