10 racons per enamorar-se de la tardor al Montseny

Boscos imponents, ermites i santuaris, fonts i rieres... Aquesta estació de l'any és una de les millors per visitar el Parc NaturalParlar de tardor és fer-ho de les seves fagedes espaterrants, de castanyes i panellets, de boletaires que aparquen el vehicle al marge de la carretera i de la paleta de colors càlids que tenyeixen els boscos de fulla caduca. Parlar de tardor és fer-ho del Montseny. Us oferim un recull d’alguns dels racons més màgics del massís per gaudir de la tardor amb els cinc sentits.

Font Bona de Sant Marçal

Situada en un entorn privilegiat, envoltada de boscos de faigs i a tocar de l’ermita romànica de Sant Marçal, la font Bona és una de les més carismàtiques del Montseny. Els dos brocs de la font es consideren el naixement del riu Tordera. Presidint l’entrada, hi trobem un pedró amb una poesia de Guerau de Liost dedicada a la “Font de Sant Marçal”.
Coll de Sant MarçalColl de Sant MarçalIsidoro Ruiz

Ermita de l'Erola

Enclavada en un bell rodal de castanyers centenaris en el camí antic de Viladrau a Sant Segimon, l’Erola és una ermita de planta rectangular de dos aiguavessos. A més de la capella, s’hi troba la casa de pagès, habitada fins al 1956. La Verge de l’Erola, que forma part de les verges trobades, va ser amagada dins la soca d’un castanyer per preservar-la del pillatge durant la guerra Carlina. Anys més tard, en recuperar-la, la imatge de fusta es trobava en molt mal estat i la van substituir per una rèplica fidel a l’antiga. Si hi aneu a peu, des de Viladrau gaudireu dels esplèndids castanyers de l’Erola.
Ermita de l'ErolaErmita de l'ErolaBernat Calbetó

Coll de Bordoriol

Entre la desena de camins per ascendir al Matagalls, el que s’inicia al coll de Bordoriol és el més fàcil i descansat. Una vella pista forestal, coberta per una catifa de fulles durant els mesos de tardor, remunta el contrafort nord-est de la muntanya, sempre per dins de la fageda. Des de Bordoriol també podreu recórrer la ruta de les Sis Fonts, que travessa la solitària obaga del Matagalls, una zona que alberga una de les boscúries de caducifolis més notables del massís. Al coll de Bordoriol hi trobareu una caseta d’informació del Parc.
Coll de BordoriolColl de BordoriolPere López

Santuari de Sant Segimon

Situat al vessant nord-oest del Matagalls, Sant Segimon és un dels santuaris més emblemàtics del massís del Montseny, tant per la seva història com per la seva espectacular ubicació. L’origen del santuari es remunta al segle XIII, quan es va construir una capella tot aprofitant la cova, que, segons diu la tradició, va ser habitada per sant Segimon, que hi va fer vida d’ermità. Al llarg de la seva història ha patit destruccions i incendis. Actualment, en una part de l’edifici hi ha la Posada Sant Segimon, on podreu gaudir d’esmorzars de forquilla i ganivet o tastar plats casolans. No es permet l’accés a vehicles motoritzats. A peu hi podeu anar des de Collformic o des de Viladrau, molt recomanable durant els mesos de tardor.
Santuari de Sant SegimonSantuari de Sant SegimonJordi Bastart

Font de Passavets

Una catifa de fulles cobreix el sòl d’una de les fonts més belles del Montseny. És un dels racons més immortalitzats per fotògrafs en els centenars de llibres que s’han editat del massís. Des de la font de Passavets s’inicia una de les rutes circulars més espectaculars del Montseny, que corona els sostres del massís: les Agudes (1.706 metres) i el turó de l’Home (1.706 metres). També podreu descobrir una de les joies del massís, l’avetosa de Passavets, la més meridional de l’Europa occidental.
PassavetsPassavetsWikimedia Commons

Castanyers de l'Erola

Ens trobem davant un dels conjunts de castanyers més impressionants del Montseny. Més de 300 anys contemplen aquests arbres caducifolis, corpulents i de fulles grosses. L’indret és ple de màgia, ja que en qualsevol moment sembla que hagi d’aparèixer un follet de l’interior de l’escorça dels castanyers. A la tardor us hi podeu entretenir collint castanyes.
Boscos de Can Gat i l'ErolaBoscos de Can Gat i l'ErolaÒscar Rodbag

Pantà de Santa Fe

Sens dubte, aquest embassament de la riera de Santa Fe és un dels racons més populars del Montseny. Cada any, milers de persones recorren el marge d’aquest llac artificial perfectament integrat en l’entorn. A tocar, hi trobem l’hotel inaugurat el 1914 i l’ermita romànica de Santa Fe. Passejar pel contorn de l’embassament amb els colors de tardor dels arbres caducifolis reflectits sobre les seves aigües esdevé una experiència inoblidable.
PanPantà de Santa FeTurismo Verde S.L.

Coll Pregon

Situat al sud-est del Matagalls, a 1.535 metres d’altitud, aquest coll de muntanya és punt de trobada dels que ascendeixen al Matagalls des de Viladrau i Sant Marçal. Al seu vessant septentrional hi neix la riera Major, dita torrent de coll Pregon en la seva capçalera. Enmig de l’espessor dels boscos caducifolis, s’obre aquest bell prat on destaca el monòlit del músic vendrellenc Pau Casals.
Coll PregonColl PregonArnau Gir

Salt del Molí de Baix de Viladrau

La tardor, sinònim de pluges i de rieres i rius cabalosos, és indubtablement un dels millors moments de l’any per contemplar la bellesa dels salts d’aigua. El saltant d’aigua del Molí de Baix es troba a tocar del pont d’àmplia arcada homònim que salva la riera Major. Més avall, hi ha les restes de l’antic molí al costat d’un bell gorg. Tanqueu els ulls i escolteu.
Salt del Molí de Baix de ViladrauSalt del Molí de Baix de ViladrauBernat Calbetó

Castanyer de les Nou Branques

Amb gairebé 24 metres d’alçada i un perímetre de sis metres i mig, el castanyer de les Nou Branques és un dels arbres més emblemàtics del Montseny. La seva edat centenària i la seva forma de canelobre l’han convertit en un arbre espectacular. Dues de les branques més grosses van resultar esberlades arran de les fortes ventades de l’any 1987. El 2012 , aquest castanyer va ser escollit per identificar el nou escut del poble de Viladrau.
Castanyer de les Nou BranquesCastanyer de les Nou BranquesIsidoro Ruiz