La Vall d'Hebron dissenya un protocol que millora el diagnòstic d'un dels ictus més greus
En un de cada tres casos d'ictus greu, els experts no poden identificar-ne la causa, per la qual cosa no es pot aplicar el tractament preventiu més adequat. I, tot i que les probabilitats de tornar a tenir un accident cerebrovascular són baixes, això genera molta incertesa en els pacients.
Ara investigadors de la unitat d'ictus i de la unitat d'arrítmies de l'Hospital de la Vall d'Hebron han dissenyat una nova tècnica que millora el diagnòstic dels ictus greus de causa desconeguda. "Tot i que el risc d'un altre ictus és difícil de quantificar, sí que sabem que amb l'edat -i tenim població cada cop més gran- el risc augmenta. I per això vam dissenyar aquest protocol per detectar arrítmies, com és la fibril·lació auricular paroxística, amb una eina que es diu Holter", explica Jorge Pagola, investigador principal de l'estudi, metge adjunt de la unitat d'ictus de la Vall Hebron i investigador del VHIR.
La fibril·lació auricular paroxística, un tipus d'arrítmia molt difícil de detectar, està al darrere de la meitat dels ictus greus de causa desconeguda. Amb els sistemes diagnòstics convencionals només es detecta la fibril·lació auricular en el 2% dels pacients amb ictus greus. Gràcies al nou protocol, una armilla Holter de tela ('textile wearable Holter') que els pacients es posen sota la roba durant 30 dies, s'ha detectat aquesta causa en fins al 20% dels pacients.....