"Hem oblidat que la vida és una recerca de sentit"......... les elits d'avui tenen interès a mantenir la societat tal com està, perquè si canvia, desapareixeran.....La traïció dels intel·lectuals ve de lluny, no estan compromesos amb res...

Què és la vida?
Complexitat, però vivim una època en què es pretén que la vida sigui fàcil, divertida, sexy i estupenda.Hem oblidat que la vida és una recerca de sentit.
No és senzill.
Com va dir Ciceró, el cultiu de l'ànima és la recerca de la saviesa, en això consisteix l'humanisme, que és la base de la cultura europea: aprendre a viure amb veritat, sent justos i creant bellesa.
Veritat, ¿quina d'elles?
Em refereixo a la veritat metafísica, la idea d'en què consisteix la dignitat dels éssers humans, a què hauríem d'aspirar. Es tracta d'aquesta veritat immutable que fa que una pintura de Goya, la música de Bach o la filosofia bàsica que trobem en els clàssics segueixin sent vàlides.
¿Veritats universals?
Sí, aquestes que ens recorden que tots formem part de la mateixa humanitat. És el contrari del món actual, on tot és transitori, immediat i no té sentit.
Vivim en el tot val sempre que sigui políticament correcte.
Els valors que dominen el nostre món són l'eficiència, la productivitat, la quantitat, la flexibilitat. Són valors comercials que s'apliquen a tot, des de la política fins a l'educació.
¿L'èxit i els diners són la recompensa?
La nostra educació no està interessada a donar cap noció de la saviesa, pretén fer-nos llestos. Avui el valor clau és que les coses siguin útils, tot el que no és útil sobra. El mateix passa en els mitjans de comunicació, el que compten són les audiències i les xifres.
¿I on ens porta?
Sense aquests valors humanistes universals, si eliminem la compassió, la recerca de la saviesa i la justícia, el concepte mateix de qualitat de vida desapareix i ens queden les identitats tribals que es basen en els nacionalismes, aquest feixisme que ressorgeix per tot arreu.
El mateix Spinoza deia que totes les coses excel·lents són tan difícils com rares.
És cert, fer coses que tinguin sentit és difícil. Preferim no pensar en nosaltres mateixos perquè quan ho fem ens deprimim, així que tendim al fàcil, el convertim tot en consum i busquem la distracció.
No salva ningú?
Tots som còmplices d'aquesta societat kitsch, i ara estem desesperats davant les conseqüències polítiques.
Vostè critica la democràcia de masses, però si la democràcia no és de masses, de què és?
Si vostè forma part de la massa, fa el que tots, opina el que tots, està renunciant a la identitat pròpia. El sentit real de democràcia és just el contrari, és una forma de govern que va acompanyada de responsabilitats individuals envers els altres éssers humans i amb el planeta, contribuir a un món millor.
Per això és essencial conrear el pensament crític.
Sí, perquè tal com va dir Ortega i Gasset, l'home-massa és un individu poruc i ignorant que acaba refugiant-se en el grup per aconseguir els seus objectius i satisfer els seus desitjos sense merèixer-ho.
Hem caigut molt baix.
Per això tenim a tot el món una classe política i totes les elits corruptes.
En l'època de Sòcrates ja estaven corruptes, ¿no serà condició humana?
En el moment mateix en què Grècia va esdevenir una societat decadent van matar a Sòcrates perquè volien protegir la seva pròpia decadència, va explicar Albert Camus.
Entenc.
El fet que no tinguem el valor d'admetre la situació política actual, que és la volta del feixisme, és molt il·lustratiu. Estem conreant una mentida, i part d'ella és el pensar que les elits s'ocuparan de nosaltres; no va a ser així perquè les elits d'avui tenen interès a mantenir la societat tal com està, perquè si canvia, desapareixeran.
¿Elits polítiques i econòmiques?
I de l'educació, la salut, la investigació, els mitjans de comunicació ... totes les elits.
¿I vostè apunta que la solució és la consciència individual?
La consciència ens dóna una perspectiva diferent de què és una vida justa i una bona societat, però aquesta consciència cal formar-la. Ull amb la banalitat de "això és just i bo perquè m'ho sembla a mi".
Això forma part del triomf del fàcil.
És necessària una educació en dignitat humana, aquests valors del que parlen els grans pensadors de tots els temps. El problema és que ens han rentat el cervell i l'únic que ens queda és por. La nostra societat és presa d'una gran ansietat. En EUA cada dia 175 persones moren de sobredosi; si fossin atacs terroristes, el món es tornaria boig.
Els intel·lectuals no serveixen de gaire.
La majoria són estúpids, i els acadèmics encara són pitjors, són inútils. La traïció dels intel·lectuals ve de lluny, no estan compromesos amb res. Però tothom pot llegir a Plató, a Ortega i Gasset, Marcuse ...
¿Proposa que ens autoeduquem?
Les coses serien diferents si tots acceptéssim les nostres responsabilitats morals.
Sòcrates deia que hauríem de fer-nos dues preguntes:
-què és una bona vida 
-i com contribuir a una bona societat. 
Si prenem consciència, exigirem una altra educació, una altra societat.

Resisteix
Karl Jaspers va definir l'era axial (del 800 a. C. al 200 aC.), Aquest moment en el qual van coincidir els grans profetes i filòsofs (Confuci, Lao Tse, Buda, Zaratustra, Isaïes, els grecs ...). Tots van parlar de la dignitat de la vida.

 D'aquests valors fundacionals de la civilització parla Riemen en Noblesa d'esperit, els valors de l'humanisme tan oblidats en aquesta època en què el més fàcil és el bo.

En el seu assaig Per combatre aquesta era.Consideracions urgents sobre feixisme i humanisme (Taurus) analitza on ens porta aquesta falta de valors i ens recorda que hem de formar-nos per poder resistir.

Tots dos assajos donen bon material per pensar per nosaltres mateixos. 

"Resisteix, no és difícil: si alguna cosa és estúpida no la recolzis"


Rob Riemen,
 

teòleg i assagista, fundador de Nexus Institute, fòrum de debat internacional
Tinc 56 anys. Vaig néixer i visc per desgràcia als Països Baixos, només tenim patates, pluja i un renaixement del feixisme.Casat, sense fills. Em preocupa la volta del feixisme a EUA, Hongria, Polònia, França, Itàlia, Bèlgica ... la llista és llarguíssima. 
Vaig estudiar teologia i tinc una educació jueva

publicat a: